Demo till stöd för återuppbyggnaden av Kobane

Rojava är en region i norra och nordöstra Syrien som är uppdelad i de tre länen Afrin, Jazira och Kobanê. Idag arrangerade Rojavakommittéerna som arbetar med stöd för den “revolutionära rörelsen i hela Kurdistan” en demo i Stockholm på temat “World Kobane Day”. Präriebrand deltog på demon för visa sitt stöd för den nationella befrielserörelsen i Kurdistan och för att uppmärksamma de kommunister som har deltagit i försvaret av Kobane.

World Kobane Day

Syftet med “World Kobane Day” verkar vara uppmärksamma arbetet med att återuppbygga staden Kobane som förstördes i kriget mot IS. Hösten 2014 tvingades runt 300 000 människor på flykt till följd av IS attack mot Kobane. Staden försvarades av den kurdiska gerillan PKK:s syriska gren YPG. Tusentals människor nu valt att återvända till sina sönderbombade hem i Kobane. Rojavakommiteerna har samlat in och skickat 10 ton kläder, byggt en musikstudio och bidragit med både personal och material till rehabiliteringscenter m.m. Ett akut behov är bygget av skolor. I Stockholm samlas det nu in till en ny skola.

Kommunisternas roll i kampen

I Turkiet finns flera olika partier som kallar sig kommunistiska. Ett parti som arbetar i den revolutionära kommunistiska traditionen är Turkiets Kommunistiska Parti / ML och deras armé TIKKO. Medlemmar i TKP/ML och TIKKO har deltagit i försvaret av Kobane och de har gjort flera videos om detta och en speciell kobanelåt som spelas i bakgrunden till videon nedan. Anledningen till att de döljer sina ansikten är att de riskerar att dödas av den turkiska regeringen när de återvänder till Turkiet från Syrien.

Vilka är TKP/ML och TIKKO?

2015-11-01 21_53_25-kaypakkaya2.pdf - Adobe Acrobat ProTKP/ML är ett parti som grundades 1972 med Ibrahim Kaypakkaya (som syns på affischen till vänster som Präriebrand satte upp idag) som ledare. Partiet ser sig som en fortsättning på kommunistpartiet grundades under ledning av Mustafa Suphi 1920 i Baku och de ser grundandet av TKP/ML 1972 som en nytändning av rörelsen. Mustafa Suphi och hans kamrater mördades vid ett bakhåll av kemalistiska styrkor 1921. Därefter präglades den kommunistiska rörelsen i 50 år av pacifistist-parlamentariska trender.

Partiet framhåller särskilt Ibrahim Kaypakkaya som en förebild och menar att han mer än andra lyckades förena teori och praktik i kampen. De ser honom som en av tre viktiga revolutionärer. De andra är Deniz Gezmi (Gezmish) och Mahir Ayan (Chayan). Dessa sistnämnde ledde var och en Folkets befrielsearmé i Turkiet (THKO) och Folkets Befrielse Parti-Turkiska Fronten (THKP-C).

TKP/ML menar att den turkiska staten är en borgerlig och feodal fasciststat och att AKP (som vann valet idag) använder religion och turknationalism för att skapa fiendskap mellan kurder och turkar samt skapa spänningar mellan sunnit- och alevitsamhällen. Partiet kallar sig (trots att partinamnet är TKP/ML) för marxist-leninist-maoistiskt. De har en MLM-analys av läget i Turkiet och menar att landet har en halvkolonial och halvfeodal samhällsstruktur och att det som sådant kan det inte ungå att vara en lakej för imperialistiska intressen. TKP/ml ställer inte upp i val och för en väpnad kamp bl.a. i Tunceliprovinsen och de tillämpar Maos teori om långvarigt folkkrig i Turkiet. Partiet anser att Kurdistan har en självklar rätt till nationellt avskiljande från Turkiet (läs gärna Ibrahim Kaypakkayas text om frågan).

2015-11-01 21_59_35-image-033007bb59a18c7218102ec82de17886d1a12d3cf3857d7ed174e38f2c585829-V.jpg - W

2015-11-01 21_58_47-image-24f0443a021ceee3d2e77a97fcd2170631fa16634553712f94e7b1c1dfe70c7b-V.jpg - W

2015-11-01 22_00_08-image-aa4f3ed6735cd1d5d89ad98ce1997f7cd12cfcaad537d1cb7e4ff25b0d2b3f03-V.jpg - W

7 COMMENTS

 1. Vilka är det som demonterar? Är det ni? På banderollen står det Präriebrand, vilka är dem och relationen till er?
  Är mest nyfiken på er organisation. Då menar jag inte om er ideologi, som ni har bra sidor om, utan om er faktiska verksamhet.

  • Präriebrand är en självständig aktions- och studiegrupp. Vår faktiska verksamhet rapporterar vi om på hemsidan.

 2. Tänkte på en grej, vad är eran syn på MKP? Gillar TKP-ML och så men är inte MKP större och närmare Ibrahmin Kaypakkaya som “efterträdare” rätta mig om jag har fel. Skulle dock vilja höra eran åsikt om dom.

  • Vi har ingen speciell syn på MKP. Valet av parti var ju baserat på att TKP/ML hade kämpat i Kobane som demon handlade om.

   • Det visste jag att detta handlade om TKP/ML med deras insatser i Kobane. Ville bara kolla om MKP vilket jag vet mindre av när det kommer till kommunistiska organisationer i Turkiet (vilket det finns många av) iaf tack för svaret kamrater!

 3. Konstigt att det inte pratas mer om detta parti! De verkar ju ha en riktigt skön kämpaglöd i partiet.

 4. Tack för att ni länka till några av texterna om nämns, det är jag tacksam för. Annars så är det trevligt att se aktiviteterna som präriebrand går på. Har stor respekt för TKP/ML och deras armé TIKKO samt även MKP vilket jag har för mig är större. Bra text och fortsätts så!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here