Något om kommunismen i Tyskland

Denna text skall inte ses som ett ställningstagande för den ena eller andra organisationen i Tyskland. I texten här nedan nämns bara kommunistiska organisationer som inte avvisar erfarenheterna från Kina. De partier som helt avvisar erfarenheterna från revolutionen och det dåvarande socialistiska uppbygget i Kina tenderar att bli låsta i reformism. Organisationerna uppräknas i bokstavsordning,.

Revolutionärt första maj i Berlin samlade förr många marxist-leninist-maoister. Bilden ovan är från ett första maj i Kreutzberg i Berlin för ett antal år sedan. Revolutionärt första maj var ett ganska stort evenemang förr och antagligen den största MLM-samlingen i Europa. Detta berodde mest på anslutning från turkiska kommunister som är ganska många i Tyskland. Revolutionärt första maj försvann som evenemang under ett antal år men återupptogs i år igen i Berlin.

Dem volke dienen. DVD är en hemsida med nyheter om MLM-rörelsen världen runt.

Jugend Wiederstand. JW kallar sig en anti-kapitalistisk, anti-imperialistisk och revlutionär MLM-organistion. De har på senare tid haft en kampanj mot drogmissbruk bland ungdomar och försöker att organisera proletär ungdom utifrån aktuella dagskrav. De finns i Berlin och på några platser till.

MKP. Maoistiska Kommunistpartiet (se dokument här). Detta parti som splittrades ur TKPml (se nedan). De för en mindre väpnad kamp i ett område i sydöstra Turkiet och har arbete även i större städer. De har ganska många anhängare i Tyskland, bl.a. i Berlin, Hamburg och Frankfurt. Deras gerilla heter HKO. De har även stadsgerilla som förra året sköt en general som var ansvarig för deras grundares död.

MLPD. Partiet MLPD försvarar programmatiskt Maos bidrag till marxismen. “The teachings of Marx, Engels, Lenin, Stalin and Mao Zedong and their vivid application to the concrete situation of progressing social reality form the essential foundation for the emergence of a new upsurge of the struggle for socialism.”. MLPD har en del arbete i fackföreningar, en kvinnoorganisation och en ungdomsorganisation. De är ganska svaga i östra Tyskland och har sitt fäste i ruhrområdet. De ställer upp i val och har blivit invalda i något delstatsparlament.

Revolutinäre Kommunisten. Denna grupp har mest bestått av ungdomar och har stått det amerikanska partiet Revolutionary Communist Party nära. Organisationen har inte synts till mycket på senare år men dök enligt uppgift upp med ett tiotal personer på första maj i Berlin. Av deras blogg att döma så verkar de inspirerade av RCP:s ledare Bob Avakian och hans “nya syntes”.

Rote Jugend. Enligt hemsidan så finns de i Berlin och genomför studier och aktioner.

TKPml. Turkiets Kommunistiska Parti marxist-leninisterna (se dokument här) är ett parti som trots namnet bekänner sig till MLM. De för en mindre väpnad kamp i ett område i sydöstra Turkiet och har arbete även i större städer. Deras armé heter TIKKO som var en del av International Freedom Batallion som stred i Rojava. De har ganska många anhängare i Tyskland, bl.a. i Berlin, Hamburg och Frankfurt. Det finns en partiet närstående organisation som heter ATIK vars medlemmar blev arresterade i Tyskland, Frankrike, Schweiz, Österrike och Grekland. Operationen leddes av tyska myndigheter. 10 medlemmar i ATIK står nu inför rätta i München. De anklagas för att vara medlemmar i TKPml som inte är förbjudet i Europa. Det heter att de är med i en “utländsk terroristorganisation”.

Verein der Neuen Demokratie. VND är en förening som arbetar i solidaritet med MLM-rörelsen i Peru och som arbetar med att sprida lärdomarna från folkkriget i Peru som sedan slutet på 90-talet har gått i stå.

Saknad länk. Det finns även en ny “Black Power”-organisation som är inspirerad av Black Panthers som är positiva till MLM.

4 KOMMENTARER

 1. Tjena kompisar från förr…

  Först av allt: kul att ni finns och fortsätter göra bra grejer!

  Tyskland är kanske inte riktigt redaktionens speciall ämne, men trots der är det kanon att ni tar er an frågan.

  Maoismen i Tyskland mår väldans bra. Websidan “DVD” publicerar dagligen egenhändigt författade rapporter, inte bara om olika maoistiska rörelser världen över utan även om saker som dagsaktuella frågor i Tyskland och världen, proletär feminism, kultur och mycket annat. Tidningen “Klassenstandtpunkt” har kommit ut med tio nummer sedan 2014 (ryktet säger att nästa nummer kommer i augusti…) och har med tiden etablerat sig som ett erkännt organ för de kamrater som konsekvent arbetar för rekonstitueringen av Tysklands Kommunistiska Parti. Tidningen är mer av teoretisk karraktär men har trots det en fast läsarkrets, men naturligtivs begränsad, i några nordtyska städer.

  Det som ni skriver om RK och MLPD kunde man mer utförligt kommentera men det tror jag är relativt onödigt, kort uttryckt är RK den tyska varianten av RCP/USA (avakian) och MLPD är som r-arna med den skillanden att det skyltar med Mao.

  De turkiska Partierna är aktiva i Tyskland, men eftersom tio kamrater sitter anklagade för medlemsakp i TKP/ML och kamraterna från MKP också har en jäkla massa problem med repression för tillfället, så vore det opassande att skriva mer om dem i ett öppet forum.

  VND uppmärksamades nyligen i den den hamburgska avdelningen av den inhemska säkerhetspolisens årliga rapport, så de har nog det lite jobbigt på den fronten. Räcker med att säga att det är old school peruaner såsom vi alla älskar dem 😉

  JW är en bunte fubickar som genom intriger, skitprat och annat tjafs försöker rättfärdiga sin egen kapitulation inför de uppgifter som kommunisterna i Tyskland (och varje land i vilket det Kommunistiska Partiet måste rekonstitueras) står inför. De vacklar mellan avakianistiska och “nationalbolsjevistiska” positioner och är som opportunister är mest; hala ålahuen som bara skapar förvirrning och inget annat. Demostrationen i Berlin i år var en direkt revival av den inte så goda men dock gamla CoRIM traditionen. Packet blev med all tydlighet brännmärkt i den historiska deklarationen från den 19 juni i år.

  “Those today who are nostalgically celebrating the days when the “CoRIM Party” – as the supporters of Avakian inside the RIM were known – was on its way, are nostalgic regarding revisionism. It is no coincidence that in countries where communists are emerging to solve the pending task of the reconstitution of the Communist Parties, the right liquidationism tends to raise the tail and idolize the right within the RIM; even the haggling with the People’s Wars in the world is a copy and retrace of what the RCP/USA did.” Ord och inge visor.

  SoL har haft det rätt tufft. Med anledning av den första maj 2014 har den tyska snuten hittat på en lögnhistoria om att kamraterna är skyliga till mordförsök på två snutar (någon tyckte det var en bra idé att kasta in en molotov i en snutbil och kamraterna fick skyllen). Dessutom har ett gäng opportunister, som trängt ut alla de goda elementen ur RSH, i olika borgerliga tidningar (tänk aftonbaldet och expressen) attackerat kamraterna och bland annat sagt att de är “våldspsykopater som vill starta folkkrig med 30 personer” osv. Så kamraterna gör säkerligen en massa bra grejor men måste vara lite försiktiga med snutproblematiken.

  Rj är de coola typerna i Berlin.

  Sen finns det en “Kommitte Röda Fanan”, som uppenbarligen gillas av den Internationella Kommunistiska Rörelsen, speciellt i Latinamerika, (se deklarationen från den 19 juni), och som även verkar ha någon form av kontakt med DVD och tidningen KS, men om det vet jag inte mer.

  I övrigt alla lyckösninigar och fortsätt att hålla fanan högt!

  Revolutionära hälsningar från det Röda Berlin

  • Finns de fortfarande? Hemsidan fungerar inte och tidningen Klassenstanpunkt är den deras? Finns hemsida för tidningen? Vilket är Rote Jugends förhållande till SOL?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här