Ibrahim Kaypakkaya lever i vår revolutionära kamp!

Natten till den 18/5 hängdes en banderoll till minne av Ibrahim Kaypakkaya upp i Biskopsgården i Göteborg. Det är nu 47 år sedan kamrat Ibrahim Kaypakkaya mördades av den Turkiska staten.

Ibrahim Kaypakkaya är den mest framstående ledaren den Turkiska revolutionära rörelsen haft. 1972 ledde han när han bara var 23 år gammal grundandet av TKP/ML och TIKKO, det ledande partiet och armén för den nydemokratiska revolutionen och folkkriget i Turkiet.

Mars 1971 inrättades en militärjunta i landet som svar på den svällande revolutionära rörelsen. Ibrahim deklarerade då klart och tydligt nödvändigheten av att inleda folkkriget i Turkiet.

Efter en tid av väpnad kamp lyckades den Turkiska armén få tag på ledarskapet för partiet. Vid en strid i Tunceli-bergen dog kamrat Ali Haydar Yildiz och Ibrahim blev svårt skadad. Militären lämande honom för att dö men han klarade sig och tog sig till en grotta för att undvika kylan. Han bodde där i 5 dagar och tog sig ner till en närliggande by där han frågade en invånare om hjälp. Han blev lurad och gripen. Ibrahim togs till Diyarkabir-fängelset och torterades hänsynslöst i fyra månader och efter det sköt han.

Ibrahim Kaypakkaya förkroppsligar, i sin politik, den revolutionära optimism som varje kommunist måste inneha. Han avvisade med skarphet opportunismen och väntan på att fienden ska slå det första slaget. Han påpekade att ett sådant tillfälle aldrig kommer uppstå för en organisation som lämnat hela sin verksamhet öppen för fienden en organisation som inte tagit initiativet. Ibrahim såg nödvändigheten av att inleda den väpnade kampen när krafterna är redo.

Det var Ibrahim Kaypakkaya som applicerade teorin om folkkrigets strategi på de turkiska förhållandena och höll fast vid analysen att Turkiet är ett halvfeodalt land och behöver en nydemokratisk revolution. Att förstå den väpnade kampens karaktär i sitt eget land är en uppgift som kommunister i alla länder där väpnad kamp inte inletts står inför.

Partiet har på det senaste stängt av en väg i Turkiet med slagord och brandbomber, och hängt upp banderoller under väpnad uppsyn. De har hängt banderoller med löften om att utöka den revolutionära kampen i linje med Kaypakkayas kamp.

LÄNGE LEVE IBRAHIM KAYPAKKAYA!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Föreningens grundsatser

Föreningens handlingsprogram