Efter nyår kommer bostadsbidragen att sänkas. 120 000 hushåll drabbas då Coronatillägget tas bort.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) gjorde stor affär av sitt beslut att införa en höjning av bostadsbidraget i maj 2020. ”För en barnfamilj som lever på små marginaler behövs det inte mycket för att familjeekonomin inte ska gå ihop. Det handlar till stor del om ensam­stående kvinnor som med oro ser att pengarna inte räcker till”, inledde han presskonferensen och meddelade nyheten: Alla hushåll med barn som redan hade bostadsbidrag eller som sökte under hösten skulle ­automatiskt få 25 procent mer än normalt.

Tillägget tog bort ­första gången i januari 2021 precis då ­Sverige mitt inne i den andra pandemivågen och sedan kom det tillbaka i juli 2021. Nu vill man återigen ta bort det.

En studie från Kronofogden och Lunds universitet har visat att 29 ­procent av alla hushåll har fått ­sämre ekonomi ­under pandemin. Nästan vart tredje hushåll hade hamnat i situationer där de inte hade pengar till att betala alla räkningar. Andelen som ­oroade sig för bostadskostnaderna hade för­dubblats mellan maj 2020 och januari 2021.

Särskilt låginkomsttagare har fått det sämre. Många hade behövt använda upp ­eventuella besparingar, berättar Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden och doktorand vid Lunds universitet till tidningen Hem och Hyra. ”De beskrev att de hade förlorat inkomster eftersom de hade blivit av med sina jobb, eller behövt stanna hemma vid minsta symptom eller med sjuka barn. De som hade det tufft innan hade fått det ännu tuffare. Ensamstående med barn hade drabbats allra hårdast.”

Som mest har tillägget ­kunnat ge 1 325 kronor extra i månaden och nu kommer många, framför allt ensamstående kvinnor med barn att få se sin ekonomi raseras.

Det är ett skamligt spel som pågår och regeringen klämmer åt de som har den allra svåraste ekonomiska situationen. Dessutom är tiden för ändringen dåligt vald. Just när pandemin tar fart igen, tas tillägget bort.

Rör inte pandemitillägget!