Fascisten Paludan kom idag till Husby för att genomföra sin show med sedvanligt enormt polisbeskydd. Hans förhoppningar om att visa att ”muslimerna är galna” grusades totalt genom att många lokalbor samlades och helt lugnt visade sin avsky. Med ordet ”pedofil” ringade i öronen smet han ner till sin bil och for iväg efter bokbålet.

Redan vid 14-tiden gick en förmodad fascist runt och satte upp klistermärken i Husby. Möjligen var han någon slags förtrupp som kommit för att rekognosera. Personen hade keps och tunt skägg och påse med klistermärken. Det kryptiska klistermärke som han satte upp på många ställen syns nere till vänster. Möjligen är det någon slags absurd black face-bild med turban/slöja (uppe till höger sitter ett klistermärke uppsatt av en lokal bloggare). Kanske har Stockholm fått en egen Dan Park?

Husbyrådet delade ut ett flygblad där de uppmanade folk att inte attackera polisen eller Paludan. De hade tillsammans med andra styrt upp fotboll och grillning m.m. för att motverka att ungdomar skulle samlas och gå till angrepp. Husbyrådet är en grupp på 11 personer som verkar ha valts ut av Folkets Husby och som håller möten med hjälp av pengar från den statliga myndigheten ”Delegationen mot segregation”. Polisen har inför Paludans besök haft kontakt med många föreningar. Många hade delade känslor kring hur man skulle agera eftersom man ville stoppa Paludan samtidigt som man inte vill vara en del av hans fascistiska plan att hetsa mot den muslimska minoriteten.

Polisen samlades på Husby torg redan vid kl 14:00.

Vänsterpartiet som har mycket få aktiva medlemmar i området serverade pulverkaffe under eftermiddagen. Ca 22 procent av husbyborna röstar på Vänsterpartiet.

Lungt på centrumparkeringen vid 14-tiden. Paludan genomförde senare sitt bokbål längst bort till höger i bild. Polisen hade stängt av centrumparkeringen en dag innan Paludans ankomst vilket många uppfattade som riktigt störande. Skyddet för Paludan vet inga gränser.

Polisen hade vid 17-tiden ställt två minibussar så folk varken kan se eller komma fram till Paludan. På bilden till höger syns den i område kände polisen Martin Marmgren som har arbetat kring Järvafältet sedan 2009.

Anhängare till partiet Hizb-ut-Tahrir gjorde en slags flashmob och sjöng och bad framför tunnelbanan. Partiets mål är att upprätta ett kalifat i de länder som har en muslimsk majoritet, inte i Sverige. Ungefär samtidigt hade de en demonstration inne i stan mot stängningen av muslimska friskolor.

Allt fler folk samlades framför tunnelbanan. Många kom dit just 16:45 när Paludan skulle komma enligt hans eget Instagram-konto ”lawlordofdenmark”. Kolla in det; han vet inte hur man ställer in hur långa klippen ska vara på Instagram så de klipper ofta mitt i hans videos. Många lokala kvinnor hade gula väster och pratade med ungdomar som var riktigt arga på polisen och Paludan. En del var särskilt arga på den svarta kvinnliga polisen Rissa Sidou: ”hon njuter av av det”.

Polisens drönare var ute och flög. Här finns information om hur polisen jobbar med drönare i Stockholm. ”Nyttan med UAS kan sammanfattas med tre ord: före, under och efter. Före är till exempel att polisen kan kartlägga ett område inför ett tillslag, kontrollera ett misstänkt föremål innan bombskyddet åker dit eller flyga över ett utsatt område för att se om polis och räddningstjänst riskerar att råka ut för stenkastning.”

Mycket arrangemang för att hindra att någon skulle komma nära Paludan. Här nedanför centrumparkeringen där Paludan stod.

Polisen hade fixat fram kravallbussar. På bilden syns vad som möjligen är en ”Romeo-bil” som är täckt av 5 mm polykarbonat. Ett fint nät täcker alla hål runt om bilen för att hindra sabotage och den har en flyktlucka i taket. Polisen har flera olika fordon av denna typ. Den tyngsta heter Delta som finns i två versioner en 7 tons och en 3,5 tons variant. Det finns även Echo, Viktor, AC och Q1.

Till vänster syns en sedvanlig civilklädd polis med klassisk hörsnäcka. På händerna har han handskar så att han kan handskas med ”slöddret” utan att behöva smutsa ner sig. Nackdelen med att ha handskar i maj är att det svårt att smälta in i mängden.

Paludan stod och brände koranen ovanför trappan längst bort i bild. Bilden är tagen strax efter att Paludan lämnat platsen. Enligt åskådare så hade han parkerat sin bil precis nedan för trappan så att han snabbt skulle kunna springa ner och köra iväg.

Personer samlades på platsen där Paludan bränt koranen där de sjöng och tog upp aska från marken. En person gned in aska i ansiktet. Paludan vill kränka och förnedra den muslimska minoriteten som redan är hårt utsatt för islamofobi i olika former. Det lyckades han tyvärr till viss del med.

Samma person som ledde Hizb-ut-tahrirs flashmob vid tunnelbanan gick iklädd militärkängor fram till olika poliser och väktare och talade om för dem att de ”inte får attackera folk”. Partiet genomförde i sin helhet ett välplanerat skådespel med syftet att framstå som ”folkets beskyddare”.

Drönarens storebror var också ute och flög.

Svt har nu lagt ut ett klipp där man kan se Paludan stå bakom polismuren och prata för sig själv. Reporter är Eleni som tidigare arbetade för Nyhetsbyrån Järva. Svt har valt att kalla Paludans fascistshow för ”valmöte”. Tror de att folk i området kommer att rösta på den svenska varianten av Stram kurs? Den Svenska versionen har för övrigt glömt att lägga upp info om partiet på sin hemsida.