Efter att det palestinska motståndet inlett en överraskningsattack mot Israel svarade IDF-styrkorna med flyganfall och jämnade byggnader i Gaza med marken. Våldet har hittills krävt över 5 000 människors liv och över 1 000 000 palestinier blivit tvångsförflyttade i Gaza. Imperialismens lakejer och västerländska medier visar dock mycket större intresse och har mycket större sympati för israeliska döda än palestinska och har spelat sin vanliga roll som inofficiella talesmän för de israeliska försvarsstyrkorna (IDF).

Extraordinära påståenden, noll bevis

Ett exempel på detta är påståendet att Hamaskrigare under sin invasion av södra Israel stannade för att samla ihop, döda och lemlästa 40 israeliska spädbarn, halshugga dem och lämna deras kroppar efter sig. Det extraordinära påståendet rapporterades ursprungligen av den israeliska kanalen i24 News, som baserade det på anonyma israeliska militärkällor. Trots att det inte fanns några som helst bevis för det, plockades detta mycket provocerande påstående upp och upprepades över hela världen av en mängd medier – framförallt lett av medierna i imperialismens kärna (t.ex. i USA av Fox News, CNN, MSN, Business Insider och The New York Post). Under tiden var förstasidorna på Storbritanniens största tidningar prydda med historien, pressen var upprörd över illdådet och uppmanade sina läsare att känna på samma sätt.

Extraordinära påståenden borde kräva extraordinära bevis, och en historia som denna borde ha mötts med allvarlig skepsis, med tanke på vem som gjorde påståendet. Den första frågan som en reporter borde ha ställt var: ”Var är bevisen?” IDF fick flera möjligheter att stå fast vid sina påståenden och tog hela tiden avstånd från kraven. Ändå var historien helt enkelt för användbar för att inte publiceras. Berättelsen om halshuggna barn var så populär att till och med USA:s president Biden hänvisade till den och hävdade att han hade sett ”bekräftade” bilder av Hamas som dödar barn. Detta påstående drogs dock snabbt tillbaka av hans politiska hanterare i Vita huset, som noterade att Biden helt enkelt hänvisade till i24 News-rapporten.

Historien såg ännu mer ut som ett stycke billig propaganda efter att det avslöjats att den viktigaste källan för påståendet var den israeliske soldaten David Ben Zion, en fascistisk ”bosättare” som hade uppviglat till rasupplopp mot palestinier tidigare i år, och som beskrev dem som ”djur” utan hjärta som måste ”utplånas”. Bedrägeriet med 40 halshuggna spädbarn matchade bara den ökända kuvösbluffen från Kuwaitkriget i sin rena cynism. Det visade sig snabbt att de bilder som lagts upp av Netanyahus konto, och som sänts överallt, i själva verket var AI-genererade.

Den mördade flickan som kom tillbaka till livet

En annan uppenbart falsk nyhet är fallet med Shani Louk. Louk deltog i Supernova-ravet, som överfölls av Hamas. Det rapporterades vitt och brett att Hamas mördade henne (t.ex. Daily Mail, Marca, Yahoo! News, TMZ, Business Insider), klädde av henne och paraderade hennes nakna kropp som trofé genom gatorna på ett lastbilsflak. Louks fall väckte global ilska och krav på ett överväldigande israeliskt militärt svar.

Det fanns bara ett problem: Louk bekräftades senare vara vid liv och på sjukhus, ett faktum som tyder på att videorna av henne på flaket på en lastbil faktiskt var bilder av människor som räddade hennes liv genom att ta henne till medicinsk hjälp. Få av de medier som oansvarigt publicerar dessa vilt uppviglande historier har tryckt ursäkter eller ens tillbakadraganden. Los Angeles Times var ett undantag: efter att ha publicerat en rapport som hävdade att palestinier hade våldtagit israeliska civila, informerade man senare läsarna om att ”sådana rapporter inte har styrkts”.

Stöd Israel eller få sparken

Vissa medier gör detta explicit. Axel Springer – det enorma tyska tv-bolaget som äger Politico – kräver att de anställda skriver under sin uppdragsbeskrivning som stöder ”den transatlantiska alliansen och Israel” och har uppmanat alla anställda som stöder Palestina att lämna sina jobb.

Andra företag är något mindre öppna men har ändå israeliska röda linjer som anställda inte kan korsa. CNN sparkade nyhetsankaret Marc Lamont Hill för att han krävde ett fritt Palestina. Katie Halper fick sparken från The Hill för att hon (korrekt) kallade Israel för en apartheidstat. Associated Press avskedade Emily Wilder efter att det blivit känt att hon hade varit en pro-palestinsk aktivist under sina år som universitetsstudent. Och The Guardian avskedade Nathan J. Robinson efter att han skämtat om USA:s militära bistånd till Israel. Dessa fall tjänar som exempel för resten av den journalistiska världen. Budskapet är att man inte kan kritisera den israeliska regeringens våldsamma apartheidsystem eller visa solidaritet med Palestina utan att riskera att förlora sitt levebröd.

I slutändan spelar alltså företagsmedia en nyckelroll i att upprätthålla ockupationen genom att manipulera den allmänna opinionen. Om det amerikanska folket var medvetet om Israels/Palestinas historia och verklighet skulle situationen vara ohållbar. För dem som vill upprätthålla det ojämlika tillstånd där en apartheidregering fördriver eller fängslar sin ursprungsbefolkning är pennan lika viktig som svärdet.

Propaganda till hundra procent

Den typ av avhumanisering av palestinierna som vi nu bevittnar är nästan ofattbar: det är en kampanj för psykologisk manipulation på global nivå som ett led av krigsföringen mot Palestinas folk. Imperialisterna och dess hantlangare försöker bokstavligen manipulera oss för att tro att ett öppet, uppenbart folkmord och etnisk rensning på något sätt är berättigat. Och av vad? En serie förfalskningar och falskflaggor, som alla avslöjas kort efter att de har gjorts.

Dessutom har det i denna ensidiga mediekampanj funnits vägledning från toppen av företagskedjan som noggrant anger hur budskapen ska hanteras. Till exempel kan palestinier bara ”hittas döda” – med hjälp av passiv form som inte tillskriver tillskrivning eller skuld. Men israeler ska alltid skrivas som ”dödade” eller ”mördade”, med ett tydligt attributivt språk som fastställer ett direkt orsakssamband med brottet.

Faktum är att det går ännu djupare. Medieföretagens egna korrespondenter och fotografer i frontlinjen dödas brutalt, och de får inte ens säga av vem. Här är Reuters-teamet tvunget att tillkännage sin videofilmares död – men läsarna själva var tvungna att lägga till kontext via ”community note” om vem som var ansvarig för det vaga ”dödsfallet”.

Vi får aldrig glömma bort just hur avskyvärda borgerlig media faktiskt är. Journalister har bokstavligen inte rätt att lista Israel som förövare av något brott eller dödande överhuvudtaget. Men det blir värre.  Under tydlig vägledning uppifrån, får Washington Post inte ens använda ordet Palestina i sin officiella rapportering, och ändrar det automatiskt till ”palestinska territorier”. För att förtydliga hölls demonstrationer och manifestationer i USA kallade ”All Out For Palestine Rally”, där folk viftade med skyltar med namnet. Men i sin artikel kallade Washington Post det för All Out for Palestinian Territories-rally”. I Europa har det inte gått så långt ännu men vi får se om europeiska politiker och  media kommer svansa efter yankee-imperialismen. Vi ser också att media pratar om kriget mellan Israel och Hamas och inte mellan Israel och Palestina. Att bokstavligen inte använda namnet Palestina eftersom det legitimerar det som stat, särskilt med tanke på det faktum att det nya folkmordet och etniska rensning som begås av Israel har till uppgift att så småningom bli av med Gaza och Palestina helt och hållet. Detta kan ses som en del av den tidiga kampanjen för att utplåna Palestina och helt och hållet.