Demonstrationerna för Palestina och mot den israeliska ockupationen har sedan Al-Aqsa floden den sjunde oktober mött allt hårdare motstånd från den svenska polisen och reaktionen i allmänhet. Det har uppdagats rapporter om aktivister som har, utan att bli fällda för brott, blivit fängslade i isoleringsceller och blivit utsatta för förnedring och tortyr av polisen i deras försök att tygla denna väldiga massrörelse. Senast förra månaden utsattes en demonstration i Borås för ett terrorattentat som polisen och borgerlig media försökt undanskymma.

Lördagen den 10 augusti hade flera demonstranter samlats i Borås för att visa sin solidaritet med det palestinska folket och stöd till kampen mot det pågående folkmordet. Runt klockan 14:00 svänger demonstrationståget in på Allégatan vid Hötorget. I samma veva får 68 år gamla Bo Ekström från Vetlanda syn på demonstrationen. Enligt egna uppgifter som Bo delgett i en intervju på den sverigedemokratiska nyhetskanalen ”Riks” var han på besök i staden med sin sambo och åkte igenom centrala Borås i sin röda Saab för att hitta en restaurang, men när han ser demonstrationen ändras intentionerna och Bo väljer att ta sats för att köra rakt in i demonstrationståget. Bo kom körandes bakifrån, detta betydde alltså att demonstranterna inte såg bilen komma innan det var för sent. Alla som har deltagit i dessa demonstrationer vet också att längst bak är det oftast föräldrar med barnvagnar, äldre och personer som i andra avseenden är rörelseförhindrade. Efter att mannen har kört in en första gång backar han, tar sats och kör in i folkmassan igen. Det är vid detta lag som demonstranterna inser vad som händer och agerar för att stoppa attentaten, i självförsvar från demonstranterna blir Bo överfallen men lyckas fly scenen. Totalt blev 30 personer påkörda under attentatet.

Det tar polisen 15-20 minuter att anlända till platsen, trots att polisstationen ligger i gångavstånd från händelseplatsen, endast 2 minuter bort. Polisen omhändertar Bo Ekström men börjar direkt att skydda gärningsmannen i medier och försöker föra fram en bild om att det hela bara skulle röra sig om en olyckshändelse. Henrik Lidhage, jourhavande förundersökningsledare vid Boråspolisen säger i en intervju att ”Det är inget som talar för att man skulle kört på personer medvetet”.

Polisens lögner om uppsåten till attacken kan helt dementeras om man läser vad Bo Ekström skriver på sina sociala medie-konton. Följande är tweets från Bo Ekströms X-konto, alla inom en månad innan han utförde sitt attentat. Samtliga inlägg och kontot som de publicerats på har nu raderats.

– ”Palestinier” världens vidrigaste folk. Rädda mänskligheten, utplåna samtliga.

Givetvis ska varenda ”Palestinier” elimineras. Enda vägen till fred.

Slakta på. Palestinier är bäst döda. Vidriga djävla terrorister är så.

Palestinier är satans terrorister, både mot sig själva och omvärlden. Utrota skiten så får vi fred.

Trots att både media och polis tillhandahållits dessa inlägg, samt vittnesmål från de som utsattes för attentatet, har de försökt att fortsätta spinna berättelsen och försköna Bo Ekströms karaktär. Sveriges Radio valde att, efter ha läst hans inlägg, beskriva Bo Ekström som ”invandringskritisk”.

Polisen använder dock inte endast rasistiska gubbar för att utföra sina terrorattentat mot palestinarörelsen, i början av sommaren fick vi se deras våld brukas till fullo direkt mot de olika studentockupationerna som tog över landets högskolor och universitet.

Den 29 maj, klockan fem på morgonen, meddelade polisen ockupanterna vid Lunds universitet att de har 30 minuter på sig att avlägsna sig från platsen. Anledningen som gavs till detta var att det skulle skjutas kanoner i samband med doktorspromotionen. Enligt uppgifter från kontakt redaktionen haft med ockupanter är Lunds studenter övertalade om att detta var en lögn och en ursäkt, då kanonerna inte ens var i närheten av ockupationen. När ockupanterna vägrade förflytta sig så ingrep polisen för att tvinga bort dem. De brottades och slängde folk i marken, och allt detta ledde till allvarliga skador hos flera. Många fördes också bort i polisbil. När ambulansen ringdes så tog den 40-50 minuter att anlända. En sjukvårdare på plats som försökte hjälpa de skadade blev gripen genom en påhittad anklagelse att den skulle ha kastat en glasflaska, något som i realtid kunde dementeras av frilansande journalister på plats men som borgerlig media ändå valde att publicera och låta stå kvar för att rättfärdiga polisvåldet. Ett 40-tal personer greps. En person anklagades också för att ha gjort våldsamt motstånd och två för att ha främjat flykt.

I Aktuellt den 30 maj fick vi höra hur polisens presstalesperson, Thomas Johansson, och utbildningsministern, Mats Persson, ser på händelserna i Lund. Johansson berättade säkrande för oss: “Med de uppgifter vi har nu? Nej, inget övervåld, vi har inga sådana indikationer själva”, detta trots att det är helt uppenbart att det rådde övervåld i videorna som studenterna tog och lade upp på sociala medier. Han påstår också: “Man försöker hindra ambulansen, man kastade flaska eller flaskor på den, jag vet inte hur många, och där blev ju en person gripen för blåljussabotage.” Mats Persson uttalade sig också och påstod att “Polisen behöver komma till universitet för att skapa trygghet på plats, därför att det är alldeles för otryggt och hotfullt för andra studenter och lärare på universitet”.

Några dagar senare, den 1 juni, arrangerades en demonstration i Lund. En av demonstranterna går baklänges framför en polisbil som överser demonstrationen. Hon höll avstånd och störde de inte, men när hon kliver upp på trottoaren väller det ut en massa poliser ur skåpbilen som snabbt brottar ner aktivisten och slänger in henne i bilen för att sedan köra iväg, allt händer inom loppet av några sekunder. Polisen väljer sedan att ljuga om händelseförloppet och menar att aktivisten skulle ha suttit ner framför polisbilen och hindrat deras framkomst, och att hon vägrat flytta på sig trots uppmaningar, samt även att hon kunde misstänkas för narkotikabrott. Allt fångades dock på film och visar raka motsatsen, hur det är polisen som kidnappar en fredlig demonstrant.

Samma dag, på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, så anordnade ockupanter en demonstration mot ett möte som sionisten Ebba Busch talade på. Demonstranterna började plötsligt bli borttagna av polis, men fortsatte skandera slagord. Inom kort började polisen anfalla demonstrationen bakifrån med hundar, till följd av vilket flera studenter skadades, bland annat i form av rivsår från hundarna. En av poliserna valde att släppa kopplet till sin hund, om den inte hade haft munkorg kunde detta resulterat i dödsfall. Även här agerade polisen lögnaktigt och agerade utanför lagen; de påstod att det faktum att studenterna “gapade och skrek” rättfärdigade det våld de använde.

Efter samtal med ockupanter från dessa läger som redaktionen haft har vi fått uppgifter om att det också skett konstanta trakasserier från väktarnas och polisernas håll på KTH. Under natten lördag 1/6 till söndagen 2/6 vandrade väktare omkring på högskolan med hundar. Dessa hundar saknade munkorg och skällde. Detta var uppenbart för att störa ockupanterna när de sov. Väktarna uppgav att de “tränade” hundarna. När väktare kom och frågade om det hade varit några problem med folk som stör natten mellan måndagen 3/6 och tisdagen 4/6 så svarade studenterna att “de enda som stör är väktarna”. Väktare har hittat intuitiva sätt att avlyssna studenternas kvällskonversationer där det skett planeringsmöten, men studenterna har hittat ännu mer intuitiva sätt att stoppa dem.

Efter gripanden har 20 aktivister från Lund vittnat om att de hölls i isoleringsceller helt nakna med en temperatur på cirka 10 grader, på väggarna fanns det utkletad avföring. Polisen krävde förhör utan att advokat fick närvara och hotade med ”smärtstimulering” för att få fram uppgifter om andra aktivister. De förvägrades också mat tills de gick med på förhör. I cellen svimmade en person och nekades vård. Vissa hölls i dessa omständigheter, utan åtal eller dom, i upp mot 2 veckors tid.

Den svenska staten, polisen och borgerlig media ökar sin reaktionarisering för att slå ner protesterna. De svenska lagarna vrids och vänds på för att användas mot folket, medan de åt det motsatta hållet vrids och vänds på för att skydda poliser och statens reaktionära hundar som i Bo Ekströms fall.