Utvald bild: Arbetare demonstrerar i Bangladesh. Källa: The Daily Star

Detta är den första sammanställningen av nyheter som Kommunisten kommer att genomföra veckovis. Källan till allting är The Red Herald om någon annan inte specificeras. Vi kommer att fokusera på konkreta händelser såsom solidaritetsaktioner, utvecklingar i massornas kamp, politisk-militära beslut och reaktionära brott mot folket, snarare än uttalanden.

Måndag

I Bangladesh fortsatte vågen av protestaktioner och strejker som inleddes dagen innan. 3 000 textilarbetare demonstrerade i Gazipurområdet utanför Dhaka och tvingade omedelbart kapitalisterna sammanslutna i monopolorganisationen BGMEA att betala dem mer, ge dem ledighet och dagen därefter även avskaffa svartlistorna som registrerar upproriska arbetare. Dock räckte dessa eftergifter inte för proletärerna, som kräver 15% löneförhöjning, 18 dagars semester med full betalning och en bonus för nattarbete. Arbetare anföll tre fabriker i Ashuliaområdet och ytterligare 50 fabriker stängdes (vilka ökade till 90 dagen därpå) på grund av stridigheterna mellan spontana demonstrationer och den ökända paramilitära styrkan Rapid Action Battalion. Strejkvågen nådde också andra delar av landet, såsom Savar, Dhaka. Fackledningarna uppmanar desperat för klassamarbete, och regeringen erkänner öppet hur avgörande textilindustrin är för den bangladeshiska byråkratkapitalismen och hur viktigt det är för reaktionen att krossa strejkvågen.

Källa: New Age Bangladesh

Studenterna i Bangladesh tar också del av kampen och blockerade avgörande vägar i Tejgaon, Dhaka, och kom med 6 krav, bland dem att systemet av kvoter för outbildade ”handledare” skulle avskaffas.

Natten mellan söndag och måndag genomförde Israel ett flyganfall mot Syrien och mördade minst 25 samt skadade minst 40 med 15 missiler. Detta är en del av Israels process av eskalering mot det syriska folket, och utmärker sig i sin skala. Damaskus, Homs, Hama och Tartus anfölls. I Hama var målet specifikt ett militär forskningscenter som det brittiska ”Syriska människorättsobservatoriet” påstår tjänstgöra iranstödda miliser. Anfallet gjorde allvarlig skada på el- och vatteninfrastrukturen.

En student hittades död i ett vandrarhem i Guwahati, Assam, Indien, förmodligen på grund av självmord. Studenten hade studerat på Indian Institute of Technology (IIT-G, ”Indiska tekniska högskolan – Guwahati”). Detta utlöste en demonstrationsvåg på högskoleområdet, som kräver rättvisa och lägger skulden på högskoleledningen för dess behandling av dess studenter. Självmord är ett ihålligt problem på IIT-G. Myndigheterna hånade den döde och studenternas krav och förbjöd inträde till området för journalister, men studenternas kamp hejdades ej, och på onsdagen tvingades flera personer i skolledningen avgå medelst stora och ihärdiga demonstrationer som krävde ännu mer avgångar.

Bönderna vid Aurizona, Maranhão, Brasilien, fortsätter sin kamp mot det kanadensiska gruvföretaget Equinox Gold, som har vräkt bönder på, bedrivit gruvdrift i och förstört Aurizonas jord. Företaget har också trakasserat och spionerat på de familjer som har någon som tidigare arbetade för det. Den gamla staten understödjer företagets verksamheter med sin militärpolis genom att hota de som säger emot. Skrämseltaktikerna har misslyckats; bönderna genomförde en blockad av vägen in till Vila Aurizona, som varade i tre dagar, och sammantslöt sig i demonstration med COMSOLETE (”Solidaritetskommittén för jordkampen”). Tidningen A Nova Democracia har också haft en konstant närvaro och en förbindelse med såväl bönderna som studentmassorna i området.

Bönder ockuperar jord. Källa: A Nova Democracia

Den gamla filippinska staten upprättade vägspärrar i Lupong Ramos, på Luzon, Filippinerna, och förklarade för bönderna som bor där att detta sker för att göra valprocessen smidigare genom att förhindra transport av vapen. Dagen därefter placerades såväl 50 soldater och poliser där, som erkände att närvaron skulle vara permanent snarare än bara till och med valdagen. Detta provocerade bönderna att upprätta barrikader för att förhindra truppflyttningen. Tungt beväpnad polis och militär placerades också i Barangay Tartaria, längre söderut, för att skrämma bönderna. Anledningen till dessa placeringar är att underlätta för jordstöld av godsherrar, som hyr ut marken till monopolföretag, vilket är ett problem som präglat böndernas liv sedan länge.

Militärpolisen avrättade två personer utomrättsligt i São Benedito, Minas Gerais, Brasilien. En av dem avrättades i sitt hem, bland 10 andra som avrättats i samma område sedan årets början. Militärpolisen genomförde även en olaglig razzia, som inte gav några resultat. För att inte gå hem tomhänta placerade dock svinen en granat på övervåningen som de påstod sig ha hittat, för att sedan spränga den i huset. Under hela processen slog och svor polisen åt de boende.

Tisdag

Den gamla indiska staten satte in två CRPF-bataljoner, som motsvarar 2 000 mannar, i Manipur för att krossa folkets motståndskamp där. Detta då två bataljoner flyttats till Jammu och Kashmir och andra delar av nordöstra Indien. Antalet bataljoner i Manipur har ökat från 11 till 16 på bara några månader.

Israel bombade en ”humanitär zon” och dödade minst 40 och skadade 65 i al-Mawasi, Gaza.

Al-Mawasi efter bombningen. Källa: BBC

Solidaritetsaktioner för Palestina: Aktivister i Bordeaux och Toulouse, båda i Frankrike, genomförde flera demonstrationer och flygbladsutdelningar som en del av kampanjen för att frige kamrat Georges Ibrahim Abdallah. I Trondheim, Norge, genomfördes affischeringar med samma budskap av Kampkomiteen. I Kent, Storbritannien, genomfördes en blokad av Elbit Systems, en israelisk vapentillverkare med mycket palestinskt blod på händerna.

Onsdag

Det palestinska motståndet sköt ned en israelisk Black Hawk-helikopter, vilket dödade två israeliska soldater och skadade fler allvarligt. 30 palestinier häktades som en del av Israels offensiv mot Västbanken. 5 palestinier mördades i Tubas, Västbanken. Ytterligare en israelisk soldat dödades och en annan skadats av motståndet.

Två ungdomsorganiserare, Vladimir Maro och Andy Magno, blev kidnappade av den gamla statens styrkor i San Pablo, på Luzon, Filippinerna, och de har inte setts av offentligheten sedan dess. Dessa läggs till på de 155 kidnappningar som skett under Marcos II:s regi, varav 45 inte heller setts av offentligheten, 32 mördats och 29 fängslats. 10 av de kidnappade har varit barn. Källa: Philippine Revolution Web Central.

Torsdag

219 textilfabrikeri Bangladesh var stängda som resultat av proletariatets klasskamp, varav 133 förklarade en ”allmän helgdag” för att motverka en stor strejkvåg och återstående 86 stängdes på chefernas krav, genom att använda Bangladeshiska arbetslagen sektion 13(1) för att avbryta företagets verksamhet utan att betala löner. Reaktionära styrkor av olika slag ökade sin närvaro för att krossa arbetarnas kamp, medan fackledningarna fortsätter att verka för klassamarbete.

Bönder demonstrerar mot vräkningen. Källa: Assam Tribune

I Assam försökte den indiska staten vräka bönder från statlig jord, och mötte starkt motstånd i form av tusentals demonstranter med sten och kniv. Staten använde levande ammunition för att kväva motståndet, och dödade två samt skadade 13 demonstranter. Dock skadades även 22 poliser.

Fredag

Corriente del Pueblo – Sol Rojo (”Folkrörelsen – Röd Sol”) genomförde aktioner i delstaterna Guerrero, Michoacan, Aguascalientes, Nayarit och Mexico City för uppvisandet av Dr. Ernesto Sernas García vid liv. Doktorn rövades bort 2018 av reaktionen.

Sean Farell, en republikansk politisk fånge, släpptes från sin isoleringscell i Maghaberrys fängelse, Nordirland, där han hade hållits i tre dagar. Han hade isolerats efter han tvingats genomgå en röntgenskanning där reaktionen inte hittade vad de letade efter. Innan han hann hem rövades han dock bort återigen av imperialismens styrkor. Han kroppsvisiterades och trakasserades, vilket lämnade skador på hans axel och nacke. Dylik behandling är vanlig för republikanska fångar.

Lördag

amraKamrat Suzanne Le Manceau. Källa: La Cause du peuple

Kamrat Suzanne Le Manceau avled vid 73 års ålder. Kamraten var avgörande i kampen i Frankrike för frigivandet av Kamrat Georges Ibrahim Abdallah. Hon grundade Kollektivet för Georges Ibrahim Abdallahs befrielse (CLGIA), arbetade flitigt med Enhetliga kampanjen för Georges Ibrahim Abdallahs befrielse (CUpLGIA) och var fulltigenom en outtröttlig aktivist och hängiven kamrat som jämt uppfyllde sina uppgifter med kommunistiskt iver. Suzanne: Närvarande i kampen!