Nej till ”Stockholmshyra”

Sedan flera år tillbaka pågår en diskussion mellan fastighetsägarna och hyresgästföreningen i Stockholm om att införa en ny hyresmodell. Förhandlingarna har gått trögt men nu verkar det som att man snabbt vill klubba igenom beslutet – ett beslut som får stora konsekvenser för alla hyresgäster i Stockholm.

Det är lönsamt att äga hyreshus i Stockholm. Under 2019 gjorde de tre allmännyttiga bolagen i Stockholm en vinst på sammanlagt över en miljard, vilket motsvarar 15% av hyresintäkterna. Det är ofta svårare att få insyn i privata företags ekonomi, som till exempel Hembla, speciellt om de ägs av utländska riskkapitalister och kan dölja sina vinter genom olika transfereringar.

”Stockholmshyra” kommer att innebära att en extra hyreshöjning på cirka 8% läggs ovanpå de ordinarie hyreshöjningarna under de kommande åren, en hyreshöjning som kommer att gå rakt ner i fickorna på fastighetsägarna.

Nätverket Rädda hyresrätterna startar nu en namninsamling mot förslaget om Stockholmshyra. Skriv under det!

Nej till hyreschock genom Stockholmshyra | MittSkifte

https://raddahyresratterna.se/2021/09/17/vad-hander-med-stockholmshyra/

Läs även:

Nytt hyressystem väntar i Stockholm

Nej till marknadshyra kallar det här att införa marknadshyra bakvägen. Vad menar ni med det?

– Allt detta gör ju att frågan om marknadshyra egentligen blir mer eller mindre irrelevant. Hyresgästföreningen tvingas att vid sina förhandlingar acceptera vilka hyror som helst. Det är redan så med presumtionshyrorna, det är så med renoveringshyrorna. Det finns ingen lagstiftning som håller emot. Nu är man beredd på att ingå avtal som höjer det här ytterligare utan att medlemsdiskussionerna fått genomslag i förhandlingarna.”

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here