Kampen mot polis- & väktarvåld

I och med dagens utveckling och dess följder, när den allt fler sociala rättigheter försvinner och kringskärs, ser vi en tävlan hos borgarklassen att kunna slå sig hårdast på bröstet och lova krafttag mot kriminalitet och droger.

Vad detta innebär i praktiken kommer vara fler poliser och repressiva åtgärder emot
de människor, läs arbetare, som bor ute i förorterna. Naiv måste en vara som tror sig att fler poliser och väktare, oftast personer utan anknytning till dessa orter, kommer att få bukt med detta. Följden av detta kommer vara att vi kommer kunna läsa allt oftare om övervåld emot de personer som bor i förorterna samt löften om ökad repression i form av visitationszoner, övervakning etc. En manifestation mot väktarvåld ordnades i våras av Afris och podden Raseriet.

Nedan finner du ett fåtal organisationer eller nätverk som engagerar sig i frågan.

Förorten mot våld

Så här beskriver de sig själv: “Förorten mot våld är en folkrörelse som bildats i samband med att allt fler mördats i socioekonomiskt utsatta områden.”. Gruppen motsätter sig den retorik som förs av politkerna där de jämför folk med odjur, samt de praktiska konsekvenserna av den politik som genomförs.

Snutkoll

Vill du veta vilka vad som faktiskt gäller vid en kroppsvisitation? Vill du veta hur du anmäler polisen och vilka rättigheter du har? Organisationen Snutkoll består av jurister som arbetar med att utbilda dig och dina kamrater så att ni inte behöver uppleva att polisen gör något de inte får. Snutkoll drivs av “Institutet för Demokrati och Säkerhet (IDS)”.

Snutkoll / “Projekt Lillasyster

Ett utbildningsprojekt startat av Snutkoll där utbildade jurister och filmare lär ut de rättigheter som finns när det kommer till att filma polisens arbete.

Ta kontakt med Snutkoll för att få till en föreläsning på din ort.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net