Stockholm: No justice, no peace!

Igår var en av de största demonstrationerna på länge i Stockholm. Tusentals samlades på Sergels torg i Stockholm för att protestera mot rasism och polisvåld i Sverige och i solidaritet med kampen i USA.

Särskilt uppmuntrande var att se massorna i aktion när folk visade sin makt gentemot kapitalistklassens poliser. Vid T-centralen inträffade flera kampsituationer. Vid ett tillfälle skrämde massorna bort ett par poliser inne på T-centralen. Lite senare gick polisen till attack med pepparspray och slog med batong. På marken låg flätor här och var kvar som spår efter polisens attack. Vid väggarnas satt sedan flera personer som blivit pepparsprejade och som fick läkarvård.

Polisen försökte redan tidigt upplösa demonstrationen men folk vägrade så klart att följa deras påbud. Ovanför Sergels torg stod poliser vid skåpbilar som pratade med varandra och skrattade nervöst. De hade skäl att vara nervösa för 50 meter bort samlades samtidigt flera tusen (medelålder ca 22 år?) som hatar dem för allt vad de står för och deras vidriga föraktfulla attityd mot folk och deras rasism. Det finns många vittnesmål om extrema uttryck för rasism inom polisen. För den som inte själv har drabbats rekommenderas läsning av polisen Mikael Lundhs “Sveriges likas lag” där han berättar om en nazistsympatiserande grupp inom polisen i Stockholm och boken “Bortom kravallerna” som innehåller mycket info om vad polisen kallar folk i arbetarförorter och särskilt i samband med upproret i Husby 2013.

Några viktiga aspekter av gårdagens demo:

  1. En massa ungdomar som inte är aktiva annars politiseras och politisk verksamhet normaliseras brett.
  2. De flesta som deltog är proletär ungdom från proletära förorter.
  3. Rörelsen ifrågasätter kapitaliststatens ryggrad, dess beväpnade vakthundar och ibland även dess rätt att existera.

Summa summarum så verkar det kunna bli en riktigt fin sommar…

 

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här