Kamrater i Umeå har skickat in nedanstående rapport och bilder

Världen har den senaste tiden skakats av stora protester efter mordet på en svart man, George Floyd, som dog av polisvåld i USA. Även uppe i Umeå har det hållits demonstrationer i solidaritet med Black Lives Matter-rörelsen, en på fredagen den 5/6, samt en större dagen efter. Trots corona-tider och trots regnoväder så samlades runt 300 personer på den sistnämna demonstrationen 6/6. Många i massan hade egna slagord, plakat och banderoller, även mer radikala sådana som till exempel “Fuck the police”.

Tillställningen drog till sig till synes många bra och radikala massor, även mycket ungdomar och folk utanför aktivistkretsar. Samma dag höll nazist-sekten Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) en aktivitetshelg i Umeå, med ditresta nazzar från andra städer och andra så kallade “nästen”. Tydligen var deras egna nationaldagsfirande inte nå vidare roligt eller prioriterat, då de i en ynklig grupp på drygt en handfull av dem dök upp på BLM-demonstrationen. Det behövs knappast någon längre stunds fundering för att förstå vad för intressen nazister har på en sådan demonstration att göra; de var givetvis där för att provocera och störa.

Enligt uppgifter blev de snabbt identiferade (väldigt tidigt från polisens håll, som dock lät dem vara kvar på platsen), detta trots att de försökte kamouflera sig bland resten av demonstrationens deltagare. Massan konfronterade ett par av nazisterna, som snart backades upp av reterande närvarande nazzar, och nazisterna var snabba att på måfå attackera massan fysiskt. Den antifascistiska massan tog till självförsvar och höll nazzarna i schack från att fortsätta sin berserkargång, fram till polis på plats hade brottat ner bråkmakarna.

En ledande nazist från ett annat näste slog en polis blodig medans polisens utrustning flög åt olika håll, och häktades misstänkt för våld mot tjänsteman. På platsen satt han och beklagade sig över att han inte hade varesig glasögon eller kontaktlinser och efterhandskontruktionen var att han hävdar att han inte såg att han slogs med en snut.

Man kan inte undgå att undra hur denna nazze kan ha missat att han var i handgemäng med en polis, då nästan uteslutande samtliga på plats bar en grön väst. Om nu nazisten ser så dåligt att han inte kunde urskilja en polisuniform kan man spekulera vidare om varför han valde att gå med en sådan synnedsättning till en demonstration han valt att provocera. Högst suspekt och helt klart en inidkation på att nazisterna var helt inställda på våld.

När nazisterna – tydligen till sin förvåning – inte lyckades övermanna 300 antirasister och fick bita i det blöta gräset skanderade massan slagord som “inga rasister på våra gator”, låg två av nazisterna ner belagade sig på olika sätt. Förutom nazisten med så dålig syn så låg där även den lokala gruppchefen för NMR i Umeå och såg ut att vilja brista i gråt vilken sekund som helst – och då NMR själva heroiskt hävdar att ingen av deras medlemmar skadades, hoppas och tror man att tårarna trängde sig på på grund av insikten och ångern över att vara en nazist och att alla hatar honom för det.

De resterande nazisterna fick med polisbeskydd skamset lämna platsen och sina förvanter som togs i förvar och misstänks för våld mot tjänsteman och misshandel.

Demonstrationen marscherade vidare till centrum fär samlingen pågick vidare ostört.

NMR i Umeå har alltid haft en tuff tillvaro och klimat med massivt mostånd från staden, som bland annat lett till åtal, religering och avhopp. En avhoppare blev efter att han lämnat sekten misshandlad och rånad av nuvarande gruppchefen tillsammans med en annan ung medlem i NMR, vilket de båda dömdes för. Nu väntar antagligen nya åtal och rättsprocesser mot gruppchefen och tonårsgrabben kommer nog hinna bygga på sig ett gediget belastningsregister med tiden.

BML-demonstrationen i Umeå var bara ännu ett av många nederlag för nazisterna, och många fler motgångar väntar nazzar; på skolan, på gatan, ja alla aspekter av nazzarnas liv kommer kantras av monstånd och förakt från massan. Lika mycket nederlag det var för nazisterna, desto lika stor seger för massorna och ett bevis på att den borgerliga statens polis aldrig kan vara skydd mot fascister. Den heroiska massan kommer skriva historia – även lokalt i Norrland.