Nagorno Karabach – Natodrivet krig med sikte på Moskva

Den 27 september 2020 utbröt krig mellan Azerbajdzjan (med stöd av Turkiet/NATO) och Armenien (stött av Ryssland) rörande området Nagorno-Karabach (The Republic of Artsakh) som kontrolleras av Armenien. Kriget utvecklades genom att Azerbadjan genomförde en offensiv mot Nagorno Karabach. Azerbadjan påstod så klart att det var i självförsvar vilket inte verkar troligt. Kriget varade fram till den 10:e november då ett fredsavtal slöts.

NATO (USA) har sedan länge som en generell plan att ringa in och pressa tillbaka Ryssland och Kina. Det är i ljuset av detta som man måste se kriget i Nagorno Karabach, Syrien, Afghanistan osv. Ryssland har en militärbas i Armeniens näst största stad Gyumri och de har ett militärt avtal med Armenien (som är medlem i Collective Security Treaty Organization tillsammans med Ryssland etc). Azerbajdzjan och Turkiet har å sin sida har ett militärt samarbete om t.ex. gemensam militär utbildning osv. Turkiet har stora ekonomiska intressen i Azerbajdzjan som man köper billig olja från. I Azerbadjan finns flera viktiga olje- och gasledningar. Bland annat oljeledningen Baku-Tbilisi-Ceyhan, från Azerbajdzjans huvudstad, genom Georgien till Ceyhan vid Turkiets östra medelhavskust.

Området Nagorno-Karabach (NK) erkänns av många länder som en som en del av Azerbajdzjan men NK har en armenisk etnisk majoritet så många vill säkert tillhöra Armenien där det officiella språket är armeniska.

AVRÄTTNINGAR OCH ISRAELISKA KLUSTERBOMBER MOT BOSTADSOMRÅDEN

Den 4 oktober 2020 uppgav den armeniska regeringen att Azerbajdzjan hade använt klustervapen mot bostadsområden i staden Stepanakert. Klusterbomberna har identifierats som “israeliskt gjorda M095 DPICM-klusterammunition”. Fångade civila armenier har avrättats av azerbajdzjanska soldater. Azebdjanska soldater torterade och stympade även fångar, både militära och civila. De la upp videor av grymma halshuggningar på nätet. Det känner vi ju igen från Syrien där den NATO-stödda islamiska staten brukar göra det. Turkiet har också mycket riktigt anlitat legosoldater från Islamiska Staten som en del av krigföringen i NK (1).

UPPROR MOT FREDSAVTALET

Enligt fredsavtalet så behåller Azerbajdzjan kontrollen över de territorier som det återtog från Armenien under kriget. Protester utbröt i Armenien på grund av fredsavtalet. Tusentals människor gick ut på gatorna och hundratals stormade parlamentetet i huvudstaden Jerevan. Demonstranterna kallade premiärministern Pashinyan för en “förrädare” och krävde att han skulle avgå, upphäva fredsavtalet och starta om kriget. Demonstranterna drog parlamentets talman ur en bil och krävde att få veta var presidenten Pashinyan befann sig. Talmannen misshandlades av demonstranterna och fördes senare till sjukhus där han genomgick en operation.

Det har rapporterats att poliserna som var närvarande vid regeringsbyggnaderna inte gjorde mycket för att förhindra oroligheterna och att folk strövade runt i korridorerna i regeringsbyggnaden där dörrarna hade öppnats varvid innehållet på kontoren kastades runt.

Den 11 november försökte en grupp på cirka 40 personer bryta sig in i Jerevan-kontoret för Radio Free Europe (USA-finasierad radio) och de krävde att dess journalister skulle lämna landet.

Så har det fortsatt och demonstrationer fortsätter i Jerevan och andra städer och de kräver att Nikol Pashinyan ska avgå.

(1) https://www.theguardian.com/world/2020/sep/28/syrian-rebel-fighters-prepare-to-deploy-to-azerbaijan-in-sign-of-turkeys-ambition

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net