Brasilien: Vad hände vid Santa Elina 1995?

Bild från Santa Elina 1995

En kamp som tyvärr få känner till i Sverige är den som utvecklar sig i Brasilien. Trots att denna stora revolutionära rörelse som länge har utvecklats i landet och som tvingats genomgå hård repression, förföljelse, mord och tortyr så rapporteras detta varken i den borgerliga pressen eller av NGO:s som Amnesty International.

Denna rörelse består av många olika grupper, men en av de största och viktigaste inom denna rörelse är fattigbönderna. Fattigbönderna i Brasilien organiseras i LCP (Förbundet av Fattigbönder) och har erövrat jord i enlighet med parollen “jorden åt de som brukar den”. LCP har blivit mycket starka i en fattig delstat i västra Brasilien som kallas Rondônia, ett område känt för vissa på grund av en massaker som utfördes av polisen 1995. Och 2020 satte de fattiga bönderna  återigen upp läger på denna viktiga plats för rörelsen: Santa Elina i Corumbiara.

Santa Elina 1995

1995 gick 600 jordlösa bondefamiljer och byggde ett läger på mark som de hade erövrat från en godsherre. Antenor Duarte, en godsherre i samma område, organiserade andra stora godsherrar samt anställde och beväpnade män för att attackera bönderna. Militärpolisen (MP), den halvmilitära polisen COE (dessa kan jämföras med insatsstyrkan i Sverige eller GSG-9 i Tyskland) och de privatlejda mördarna genomförde i gryningen den 9:e augusti en överraskningsattack mot lägret. De fattiga bönderna försvarade sig med vad de hade till hands: skäror, pinnar och hagelgevär. Men polisen och de anställda mördarna använde tårgasbomber, vapen med stor kaliber och använde oskyldiga kvinnor som mänskliga sköldar. Bönderna gick därför till reträtt in i den närliggande skogen. När folkmördarna hann ikapp dem så mördades många av bönderna i kallt blod, något som gör att det är oklart exakt hur många det var som dog under attacken.

Därefter så användes den närliggande fotbollsplanen som ett koncentrationsläger där maskerad polis trakasserade, torterade, mördade och begick ofattbara barbariska brott, som att bryta en bondes huvud och tvinga en annan att äta det på golvet.

Enligt den brasilianska statens officiella siffror så mördades elva bönder (enligt folket i lägret så mördades många fler) och två poliser. En av de som mördades var den sju år gamla flickan Vanessa som dog av ett skott i ryggen, hon blev därefter en symbol för det hjältemodiga motståndet vid Santa Elina. Utöver dessa så är sju bönder försvunna, mer än 200 bönder med allvarliga fysiska och psykiska skador, medan andra dog senare som resultat av sjukdomar orsakade av misshandel och tortyr som de fick utstå i koncentrationslägret.

De ansvariga för dessa brott mot bönderna i Santa Eina: godsherren och överste Antenor Duarte do Valle och befälhavarna i militärpolisen José Hélio Cysneiro Pachá, Mauro Ronaldo Flores Correia och Vitório Regis Mena Mendes blev inte straffade. José Hélio Cysneiros Pachá, mer känd som “slaktaren från Santa Elina”, blev till och med befordrad.

Idag förbereder samma brottslingar en ny attack mot det nya lägret i Santa Elina. Lägret har varit under belägring sedan slutet av mars och inte ens coronavaccin tillåts komma in i lägret. Den nämnda “Slaktaren från Santa Elina” som nu är säkerhetssekreterare och delstatsguvernören Marcos Rocha som även är överste i militärpolisen bär ansvaret för dessa åtgärder mot rörelsen och de försöker klassa Förbundet av Fattigbönde som en väpnad organisation.

Därför kallar organisationer nu världen över alla till att protestera mot förberedelsen för den nya massakern mot fattigbönderna. Rörelsen i Brasilien säger att det som behövs är internationell solidaritet för att skapa opinion för böndernas kamp, så att massakern 1995 inte upprepas eller att det sker en ännu blodigare massaker än tidigare.

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net