Sköld Peter Matthis – en anti-imperialistisk förgrundsgestalt är död

Onsdagen den 14 april påkördes Sköld Peter Matthis av en lastbil och dog senare på sjukhuset. Lastbilschauffören smet från olycksplatsen. Det är en mycket tragisk olycka.

Han personifierar den solidaritetsrörelse med Vietnams folk, De Förenade FNL-grupperna (DFFG), som växte fram i Sverige fr.o.m. 1965 och som blev en av västvärldens starkaste solidaritetsrörelser mot USA:s krig i Indokina. Han blev känd som ”den förste vietnamdemonstranten”, eftersom han greps på Hötorget 1965, medan han demonstrerade  tillsammans med Åsa Hallström. De bar plakatet ”USA ut ur Vietnam”  – på den andra sidan stod det ”Vietnam/USA:s beskydd, terror för folket” . De greps trots att de hade tillstånd för demonstrationen för störande av allmän ordning och våldsamt motstånd. Till råga på allt dömdes de senare till höga bötesstraff.

Men den svenska polismakten hade tappat en sten på sina egna fötter. Redan innan de båda demonstranterna hade gripits och poliserna kallat på förstärkning, hade ett tusental människor samlats och blockerat Kungsgatan och Hötorget. Händelsen fick mycket stor publicitet i pressen, eftersom journalister hade hunnit fram före polisförstärkningen och kunde dokumentera hela händelseutvecklingen fram till dess att de båda demonstranterna fördes in i polisbilar. Två välkända publicister, Arne Trankell och Vilhelm  Moberg, som råkade bevittna polisens agerande, skrev upprörda artiklar i press till försvar för demonstrationsfriheten.

Senare samma år bildades Arbetsgruppen till stöd för FNL, som 1967 omvandlades till De Förenade FNL-grupperna. Sköld Peter Matthis blev DFFG:s förste ordförande. DFFG: s plattform bestod av tre paroller: USA ut ur Vietnam!, Stöd Vietnams folk på dess egna villkor ! och Bekämpa USA-imperialismen! Fram till befrielsen av Saigon växte sig DFFG allt starkare. Som mest hade DFFG 200 lokalavdelningar och Vietnambulletinen hade en upplaga på 60 000 1975. Efter bombningarna av Hanoi 1973 genomfördes massiva demonstrationer i Sverige på DFFG:s initiativ. En demonstration i Söderhamn samlade ett par tusen deltagare, trots att staden vid samma tid endast hade 14 000 invånare.

DFFG lyckades också driva den socialdemokratiska regeringen framför sig, som tvingades frondera mot USA-imperialismen och kritisera dess angreppskrig i Vietnam. USA tog till och med hem en ambassadör från Sverige. Socialdemokraterna var framför allt rädda för att förlora allt inflytande bland den svenska ungdomen, som snabbt hade radikaliserats. Till och med borgerliga ledarsidor kritiserade USA:s krig i Indokina.

Sköld Peter Matthis var också en av Kommunistiska Förbundet (marxist-leninisterna):s grundare och satt också i efterföljarens, Sveriges Kommunistiska Partis, ledning. SKP lades ner 1990 efter diverse turer och ett namnbyte. Men Sköld Peter Matthis övergav aldrig sin anti-imperialistiska hållning.  I samband med USA:s angrepp mot Irak 2003 var han en av initiativtagarna till Nätverket mot krig, som arrangerade den stora demonstrationen, som samlade 35 000 deltagare i Stockholm. Fram till sin död ingick han också i IrakSolidaritets styrelse. Sköld Peter var även en aktiv sympatisör till de indiska kamraternas kamp (CPI-maoist).

Sköld Peter Matthis var yrkesverksam som ögonläkare. Som person var han generös, förekommande och vänsäll och han hade en vänskaplig relation med Kommunistiska Föreningen. Han blev 83 år.

 

3 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net