Vi vill ha råd att bo kvar i våra hem!

Hyresgästföreningen i Järvaområdet har inte något rykte om sig att vara en kamporganisation. Tvärt om, en mer inåtvänd och passiv organisation får man leta efter. I Husby har de lokala HGF-representanterna på stormöten öppet blivit hånade av boende i området för sin passivitet och rasism. De har blivit så utskällda att de rest sig och lämnat stormöten när kritiken blivit för stark.

I Hjulsta har de lokala HGF-representanterna svassat runt på torget med den privata hyresvärden Einar Mattson och delat ut ballonger till barnen. Men någon kamp mot företagets hyreshöjningar har man inte tagit upp, trots att företaget, som köpt hela Hjulsta rustar upp och chockhöjer hyror.

Kämpande hyresgäster i Järvaområdet har vänt Hyresgästföreningen ryggen och den oberoende organisationen Ort till ort har varit aktiv i flera år i stadsdelarna runt Järvafältet. Och plötsligt händer det! Styrelsen för hyresgästföreningen i Järva tar ett uttalande mot marknadshyror. Så klädsamt. Börjar man bli orolig för att bli helt överspelade?

Redan idag är det cirka två till tre tusen kronor dyrare att bo i hyresrätt jämfört med en bostadsrätt av motsvarande storlek. För många är hyrorna idag alldeles för höga, speciellt för nyproducerade lägenheter. 

I vårt område Järva lever många trångbott, men att flytta till en större lägenhet är ofta omöjligt. Det blir alldeles för dyrt. Om marknadshyror införs kommer hyrorna i Järva att öka med ungefär 30 procent, förutom de årliga hyreshöjningarna, enligt en undersökning som Hyresgästföreningen har tagit fram. Då handlar det inte längre om att försöka få råd att flytta till något större, utan om att ha råd att bo kvar i den lägenhet man har eller att överhuvudtaget ha någonstans att bo.

Marknadshyror innebär att hyresvärden ensidigt bestämmer om hyran, vilket gör att vi hyresgäster inte bara riskerar mycket högre hyror utan också att vi blir otrygga i våra hem. Det innebär att den dagen vi inte längre kan betala de höga hyrorna är det bara att flytta.

Ingen fastighetsägare behöver idag marknadshyror för att få en bra avkastning på sina hus. Tvärtom är det mycket lönsamt att äga fastigheter och det finns ingen anledning att öka lönsamheten ännu mer på hyresgästernas bekostnad. 

Det är dags att vi hyresgäster säger ifrån på skarpen. Ingen hyresgäst i Järva ska behöva flytta på

Så nu vet vi det: ”det är dags att säga ifrån på skarpen”.  Det är dags för organisering, hyresstrejker och ockupationer, säger vi!

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net