Kommunisterna och hyresstrejken

En hyresstrejk är som bekant en protestaktion eller stridsåtgärd där hyresgäster låter bli att betala hyra i protest mot exempelvis höjd hyra. Hyresstrejker kan vara en effektivt vapen för att pressa bostadskapitalet till eftergifter.

I Sverige har det förekommit hyresstrejker, ofta i kombination med blockad eller andra bojkottaktioner, från 1910-talet till 1940-talet samt strax innan och under 1970-talet. Förekomsten av hyresstrejker hänger tätt samman den politiska linjen hos kommunistiska/revolutionära organisationer. 20- och 30-talets framgångsrika radikala hyresgästkamp hänger samman med en korrekt huvudlinje i SKP. SKP:s urartning på 40-talet när de gjorde sig till en svans till Socialdemokratin slog hårt mot hyresgäströrelsen som avradikaliserades allt mer. Men uteslutningar av kommunister och hetsen under kriget m.m. betydde förstås också mycket.

Det räcker alltså inte med en kris på bostadsmarknaden som t.ex. idag för att det ska bli en ”våg” av hyresstrejker. Bostadsbrist är dessutom en faktor som försvårar eftersom hyresgästerna tar en större risk om de inte kan hitta alternativa bostäder. Det krävs mycket arbete med sammanhållning hos ett hyresgästkollektiv innan det kan bli fråga om att folk litar på varandra så mycket att de vågar strunta i att betala hyran. Alltså, om det inte byggts upp kämpande hyresgästkollektiv på olika håll så kommer det inte heller bli några hyresstrejker i Sverige.

Deponering av hyra

För att inte riskera att hyresvärden får rätt att säga upp avtalet pga obetald hyra så kan man sätta in pengar hos Länsstyrelsen (1) istället (deponering). Det har man rätt till om hyresvärden struntar i sin underhållsskyldighet eller om man själv lagat fel som hyresvärden borde ha gjort etc.

(1) https://www.lansstyrelsen.se/stockholm/bo-och-leva/om-pengar/deponera-pengar/deponera-hyra.html

(2) Rekommenderad läsning om kommunisternas roll, Kris i hyresfrågan
av Hultén Gösta. https://www.bokborsen.se/?q=hyresfragan

Bilden nedan kommer från en hyresstrejk i Malmö.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net