Solelsbolaget Renewable Solar AB, som tecknade ett avtal med Elektrikerförbundet 19 februari 2020, har aldrig tillämpat detta avtal. I stället har företaget tecknat ett betydligt sämre avtal med Tingvalla-Bro Fackförening. Få har naturligtvis hört talas om denna fackförening. Tingvalla-Bro är en utbrytning från syndikalistiska SAC. Enligt Arbetaren har denna fackförening ”åtminstone en medlem” på arbetsplatsen på Svea Renewable Solar, vilket räcker för att teckna avtal.

Enligt arbetsrättsexperten Kurt Junesjö är avtalet, som förmodligen också skrivits av arbetsköparsidan, alltså betydligt sämre än Elektrikerförbundets. Det gäller villkoren för övertid, arbetstid och restid och dessutom saknas en rad andra regleringar. Patrik Ericsson, ombudsman på Elektrikerförbundet region mitt säger till Arbetaren:

  • Det är definitivt sämre villkor och det här handlar definitivt om avtalsshopping. I grund och botten tecknade de avtal för att tränga undan vårt avtal.

När regeringen genomförde inskränkningarna av strejkrätten 2018, varnade många för just avtalsshopping, d.v.s. att arbetsköparen kan sluta avtal med den billigaste fackföreningen  utan att den traditionella fackföreningen har rätt att vidta stridsåtgärd. Därmed kan arbetsköparsidan spela ut fackföreningar mot varandra.

När fackföreningsrörelsen växte fram i Sverige fr.o.m. slutet av 1800-talet, var bildandet av gula fackföreningar ett av de motdrag som arbetsköparna tillämpade för att bekämpa den framväxande fackföringsrörelsen. Bildandet av Tingvalla-Bro Fackförening – liksom av Hyresgästförbundet, som är för marknadshyror – är ännu ett tecken på att kapitalisterna vill vrida klockan tillbaka till ruta ett.