Den svenska regeringen och militären har sedan början på nittiotalet i allt högre grad anslutit sig militärt till västvärldens imperialistiska äventyr.  Under många år har Svenska trupper varit engagerade i den USA-stödda invasionen av Afghanistan som nu slutat i ett totalt nederlag.

Den svenska insatsen i Mali, som pågått sedan 2013, där idag 150 militärer ur specialförbanden deltar i den franskledda operationen Taskforce Takuba, är ett annat exempel där vi ser hur Sverige ansluter sig till imperialistiska projekt.

Idag är den svenska militära insatsen ett direkt stöd till den militärdiktatur som tog över makten i landet genom en kupp i augusti 2020.

Militären i Mali har gripit presidenten, premiärministern och försvarsministern.

President Bah Ndaw, premiärminister Moctar Ouane och försvarsminister Souleymane Doucoure har förts till en militärbas i Kati, strax norr om huvudstaden Bamako.

FN, EU, Storbritannien, USA, Afrikanska unionen och de västafrikanska ländernas samarbetsorgan Ecowas har i ett gemensamt uttalande fördömt militärens agerande och kräver att ledarna släpps.

Men i Sverige har inställningen till den militära insatsen inte ändrats. Vanligtvis brukar man vara noga med att upprätthålla en demokratisk fasad i de länder som västimperialismen härjar i, men nu går det tydligen finfint att låta svenska soldater backa upp en militärdiktatur i västra Afrika. Masken faller av……