Gerillan stärks under pandemin

Indiens inrikesminister Amit Shah avbröt ett valmöte för att bege sig till den mineralrika centrala delstaten Chhattisgarh, där CPI(maoist) dödade 22 medlemmar av säkerhetsstyrkorna i en väpnad attack.

Förutom dödsoffren skadades 30 andra medlemmar av den indiska polisen och paramilitära styrkor i en fyra timmar lång eldstrid med maoistiska rebeller i det dödligaste bakhållet i sitt slag på fyra år. CPI (maoist), även kända som Naxaliterna, har lett ett väpnat uppror mot regeringen i årtionden.

Shah sade till reportrar att regeringen “inte kommer att tolerera en sådan blodsutgjutelse och ett passande svar kommer att ges för att sätta stopp för den pågående striden med maoister”.

Säkerhetsexperter säger att den senaste attacken har tvingat premiärminister Narendra Modis högerregering att omvärdera strategin mot gerillakämparna, som har vunnit nya anhängare under pandemin.

“Under de senaste åren har maoisterna haft möjlighet att omgruppera sig i sin kärnregion “, säger Uddipan Mukherjee, direktör för den statliga myndigheten, Ordnance Factory Board. Han har forskat om den maoistiska strategin i mer än ett decennium.

“Vi har underrättelserapporter om att de maoistiska ledarna under pandemin har lyckats rekrytera hundratals nya soldater, inklusive kvinnor, som bor i djunglerna”. “Pandemin har gjort den maoistiska ledarnas rörelse inom staten mycket lättare”, säger Uddipan Mukherjee till nyhetsbyrån Reuters.

Delstaten Chhattisgarh har en av de snabbast växande ekonomierna i Indien, har 28 sorter av viktiga mineraler, inklusive diamanter och guld. Delstaten har 16% av Indiens kolfyndigheter och stora reserver av järnmalm och bauxit och nervositeten inom den härskande klassen är stor för det växande folkliga upproret.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här