Stöd arbetarna på Zalandos lager i Upplands Bro (Stockholm)

Arbetare på Zalandos lager i Stockholm övervakas, hindras från att prata med varandra och får inte sitta ned. Föräldrar får inte ens ha mobiltelefon så de kan nås om något händer deras barn.

2017 öppnade Zalando ett lager i Brunna (Upplands Bro), i norra Stockholm. Lagret tillhandahålls av Ingram Micro AB som också anställer arbetare för att främst plocka och packa. Där finns den lokala fackklubben Zalandoarbetares driftsektion (ZADS) som nu varslar om stridsåtgärder med avsikt att teckna kollektivavtal mellan ZADS och arbetsköparen.

ZADS kräver:

• Fackliga möten på arbetstid
• Att få utse egna arbetsplatsombud och skyddsombud.
• Att ingen ska behöva ha samtal med sin chef ensam om de inte vill.
• Att föräldrar skall få ha mobiltelefon så att anhöriga kan nå dem.
• Att arbetsstationer där arbetet utförs stående förses med stolar.
• Att få ha en anslagstavla för facklig information.

Tisdag den 22 juni kl. 12:02 trädde varslet om stridsåtgärder i kraft (i enlighet med MBL §45).

Varför är det viktigt?

Zalandoarbetarnas driftsektion förhandlade i slutet av april med Ingram Micro, som driver Zalandos lager, och krävde mobiltelefoner till föräldrar, fler bussar till arbetet, minskad köbildning vid insläpp, stolar vid de arbetsstationer där arbetet utförs stående och en anslagstavla.

Arbetsköparen sa nej på alla punkter med hänvisning till att ZADS saknar kollektivavtal. Redan samma dag började arbetsledare trakassera arbetare som deltog på förhandlingen. För att får trygghet på arbetsplatsen tar nu arbetarna i Zalandos lager strid för ett eget kollektivavtal.

På MittSkifte genomförs en namninsamling https://www.mittskifte.org/petitions/search?q=Zalando med snart 8000 undertecknare – för vidare information läs här sac.se/zalando!

Denna artikel på Sportfack ger ytterligare bakgrundsinformation http://www.sportfack.se/artiklar/nyheter/20210709/nar-jattebolagen-kommer/

(Texten är något redigerad)

 

1 COMMENT

  1. Det “enda” vi behöver nu är en sådan kämpande fackförening på varenda större arbetsplats.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here