Poliser friade – som vanligt….

I våras spreds det filmer på poliser som upprepade gånger slog en liggande man i Rinkeby med batong. En intern utredning har kommit fram till att poliserna inte har gjort sig skyldiga till några brott. Är vi förvånade?

Det står klart efter att den utredande chefsåklagaren lagt ned förundersökningen som gällde misstänkt misshandel och tjänstefel. Såväl den film som cirkulerat i media och en film från en kroppskamera på en av poliserna har gåtts igenom, samtidigt som de inblandade och externa vittnen hörts.

Slutsatsen är att poliserna inte har agerandet felaktigt, givet förutsättningarna på platsen, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

– Vi fattade beslut igår eftermiddag om att ta tillbaka poliserna i ordinarie tjänst, mot bakgrund av åklagarens bedömning, säger biträdande lokalpolisområdeschef Anders Djurestad till Nyhetsbyrån Siren.

Upprinnelsen till händelsen var att polisen en kväll i maj försökte stoppa en bil i Järvaområdet, som efter en kort jakt fick tvärnit i en gränd.

Poliserna krossade därefter rutorna på bilen, använde pepparsprej och slog med sina batonger mot både föraren och passageraren.

Nu har poliserna friats av åklagaren. Polisens interna utredningar borde vara väldigt lätta att automatisera: bara ett program som med viss fördröjning meddelar att det inte gjordes något brott, och sen lite tillval beroende på om någon dog eller ej.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Föreningens grundsatser

Föreningens handlingsprogram