Zapatister i Sverige och i samarbete med kommunister i Mexiko

Zapatister från Chiapas är just ni i Sverige för att bekanta sig med olika lokala kamper och för att berätta om sin egen kamp. I veckan har de varit på både gerillaodlingen i Hjulsta och på café 44 i Stockholm m.fl. ställen.

Zapatiserna inledde ett väpnat uppror för ett antal år sedan men slöt snabbt ett fredsavtal med regeringen i Mexico. De har under åren byggt upp egna skolor och universitet och satsat på kooperativ. Under året har de under parollen “Resa för livet” åkt runt i Europa och träffat olika lokala krafter.

I Mexico har de nyligen (som det verkar) samarbetat med kamraterna i Sol rojo-rörelsen i en kampanj inför 56-årsjubileet för anfallet på Madera Barracks som de räknar som “startdatum för den socialistiska väpnade kampen i Mexiko”. I ett uttalande från den 24 september berättar de om olika aktioner som de gjort runt om i Mexico och skriver följande:

“Sol Rojo-rörelsen, Union of Indigenous Communities of the Northern Zone of Isthmus (UCIZONI), Zapatista Indigenous Agrarian Movement (MAIZ) och sektorer inom Intersindical  och Unique Union of Community Tele-Baccalaureate Workers i delstaten Oaxaca har mobiliserat samtidigt i olika regioner.”

I uttalandet skriver de även:

“På samma sätt upprepade alla deltagare den nödvändiga aktions-solidariteten med våra systrar och våra bröder i Zapatista Army of National Liberation (EZLN), som i delstaten Chiapas också är föremål för en ny reaktionär belägringskampanj, förföljelse, trakasserier och våld mot zapatisternas stödbaser.”

Läs mer här.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here