Zapatister i Sverige och i samarbete med kommunister i Mexiko

Zapatister från Chiapas är just ni i Sverige för att bekanta sig med olika lokala kamper och för att berätta om sin egen kamp. I veckan har de varit på både gerillaodlingen i Hjulsta och på café 44 i Stockholm m.fl. ställen.

Zapatiserna inledde ett väpnat uppror för ett antal år sedan men slöt snabbt ett fredsavtal med regeringen i Mexico. De har under åren byggt upp egna skolor och universitet och satsat på kooperativ. Under året har de under parollen “Resa för livet” åkt runt i Europa och träffat olika lokala krafter.

I Mexico har de nyligen (som det verkar) samarbetat med kamraterna i Sol rojo-rörelsen i en kampanj inför 56-årsjubileet för anfallet på Madera Barracks som de räknar som “startdatum för den socialistiska väpnade kampen i Mexiko”. I ett uttalande från den 24 september berättar de om olika aktioner som de gjort runt om i Mexico och skriver följande:

“Sol Rojo-rörelsen, Union of Indigenous Communities of the Northern Zone of Isthmus (UCIZONI), Zapatista Indigenous Agrarian Movement (MAIZ) och sektorer inom Intersindical  och Unique Union of Community Tele-Baccalaureate Workers i delstaten Oaxaca har mobiliserat samtidigt i olika regioner.”

I uttalandet skriver de även:

“På samma sätt upprepade alla deltagare den nödvändiga aktions-solidariteten med våra systrar och våra bröder i Zapatista Army of National Liberation (EZLN), som i delstaten Chiapas också är föremål för en ny reaktionär belägringskampanj, förföljelse, trakasserier och våld mot zapatisternas stödbaser.”

Läs mer här.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här