Partiledardebatten: När dårar drar i krig mot ett symptom

Igår var det partiledardebatt och det “heta” ämnet “gäng-kriminalitet” diskuterades. Alla svor de dyrt och heligt att de införa ännu mer poliser och repression. Men vad som har varit känt sedan antiken har de tydligen “missat”.

Redan den romerske kejsaren Marcus Aurelius (år 121-180) slog fast att “fattigdomen är brottslighetens moder”. Skulle de inte känna till detta enkla faktum som ett barn kan förstå? Dessa politiska skojare kommer inte göra något roten till problemen. Det räcker med att fråga poliser som jobbar i förorterna vilka åtgärder som faktiskt fungerar i det långa loppet. Men det spelar så klart inte någon roll för de åtta politiska skojare som inte vågar framstå som några som “daltar med buset” inför den reaktionära opinion som de själva skapat.

Vad händer med med ungdomar som misslyckas i kapitalistklassens sönderprivatiserade skolsystem? Enligt en EU-rapport (2020, 3) ökar barnfattigdomen i Sverige medan den sjunker inom övriga EU. Uppgifter från Försäkringskassan visar att nästan var tionde barnhushåll har låg inkomststandard. Socialdemokraternas direktiv till Försäkringskassan har lett till att många föräldrar blivit helt utan inkomst trots läkarintyg (4). Här år verkliga källor till kriminaliteten. Bara en dåre drar i krig mot ett symptom. När det är hål i ett rör i badrummet hjälper det inte att moppa i hallen.

Riktigt lustigt blir det när en av de mest omoraliska och fufflande politiker som Sverige någonsin haft driver på för “hårdare tag” mot kriminaliteten. Ulf Kristersson “brotts-lista” är så lång att det är närmast chockerande (5). Det säger en hel del om den miljö som han och hans kollegor rör sig i. Det är så att säga ett “smart drag” att peka tjuv åt andra när man själv har hela väskan full med stöldgods.

“There must be something rotten in the very core of a social system which increases its wealth without diminishing its misery, and increases in crimes even more rapidly than in numbers.” (Marx, 1)

“is there not a necessity for deeply reflecting upon an alteration of the system that breeds these crimes, instead of glorifying the hangman who executes a lot of criminals to make room only for the supply of new ones?” (Marx, 2)

1. https://www.marxists.org/archive/marx/works/1859/09/16.htm
2. https://www.marxists.org/archive/marx/works/1853/02/18.htm
3. https://www.altinget.se/vard/artikel/barnfattigdomen-i-sverige-okar
4. https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/ug-referens-forsakringskassan
5. https://www.magasinetparagraf.se/nyheter/kronikor/53031-hur-manga-lik-i-lasten-och-skelett-i-garderoben-kan-en-statsminister-ha/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here