När media börjar hetsa mot Kina verkar ryggmärgsreflexen hos många vettiga personer bli att försvara Kina i vått och torrt. Detta måste alla verkliga kommunister omedelbart sluta med. Kina är nämligen en social-imperialistisk supermakt och en arbetarslaktare och en världsfolkens fiende.

Kina är en av de största kapitalexportörerna i världen och exploaterar följaktligen arbetare över hela världen och även i Sverige. Med stor kapitalexport så kommer också ett växande intresse hos kapitalistklassen i Kina att ”försvara sina investeringar”. Med den enorma kapitalexporten till Afrika så kom en militärbas i Djibouti. Detta är bara början. Kina kommer följa USA i spåren. Och de kommer naturligtvis inte ”banga” att föra krig för att försvara sin egendom. Socialism i ord och imperialism i handling.

Kommunister strävar efter att vara oberoende och vi följer inte något annat i denna värld än våra egna beslut. Vi kommer aldrig att följa någon imperialistmakt eller någon ”storebror”. Det är en överlevnadsfråga. Hur många partier har inte följt sina herrar ner i det ena eller andra träsket?

Social-imperialismens försvarare

Proletären har i artikel efter artikel beskrivit hetsen mot Kina och det behövs men var är kritiken mot social-imperialismen? Okej om man tycker det är olämpligt att ”yla med vargar” och stämma in i USA-imperialismens kampanj men man bör väl i alla fall tala klarspråk och stödja revolutionära krafter i Kina? För är inte KKP ett parti för den härskande kapitalistklassen i Kina?

”Medan borgarklassen på Fastlandskina står under vissa restriktioner via statsbärande KKP, Kinas kommunistiska parti, så har borgarklassen i det stora finanscentrat Hongkong betydligt friare händer att agera.” (Erik Andersson, Proletären, 1)

Menar de verkligen att KKP inte är ett verktyg för kapitalistklassen? Vilken klass tjänar partiet då? Eller det kanske står över klasserna? Kina har blivit det första landet med över 1.000 dollarmiljardärer (2). KKP verkar lite svagt i nyporna. Kan detta stora proletariatets parti ändå inte införa lite tuffare ”restriktioner”?

APK/SKP är genom Andreas Sörensen tydlig (3) i förhållande till Kina och pratar öppet om landet som en imperialistiskt makt men hur ska man uppfatta att de är med i samma internationella samarbete av ”broderpartier” som självaste KKP? Senast 2019 så träffades SKP och KKP på det internationella mötet i Izmir i Turkiet. Annat var det för 10 år sedan, då var APK/SKP betydligt trevligare mot sitt broderparti (4).

Till sist måste stockholmaren Christer Lundgren nämnas. Han har de senaste 40 åren varit en enveten försvarare av revisionisterna i KKP. Han har en ständigt pågående personlig kampanj för att försvara dagens socialimperialistiska stat (5).

(1) https://proletaren.se/artikel/vad-handlar-motsattningarna-i-hongkong-om

(2) https://www.di.se/nyheter/flest-superrika-i-kina-nu-over-1-000-dollarmiljardarer/

(3) https://riktpunkt.nu/2021/08/kina-i-afghanistan-en-historia-om-imperialism-och-anti-socialism/

(4) https://riktpunkt.nu/2013/03/kinas-president-xi-jinping-lovar-att-bekampa-korruptionen-i-landet/

(5) https://www.globalpolitics.se/hur-ser-kina-pa-fredsfragan-rapport-fran-mote-i-stockholm/