Tre maoistiska organisationer/grupper i Norge

Det finns numera tre olika organísationer/grupper i Norge som har lite olika inriktning.

Det som är mest bekant för en svensk publik är nog hemsidan Tjen Folket Media som har  nyheter om den revolutionära rörelsen. Själva organisationen Tjen Folket lägger upp uttalanden här.

Sedan en tid tillbaka så finns även Revolutionära kommunister som har hemsidan maoisme.no.

Utöver dessa så finns även Norsk Maoistisk Plattform som har en youtiube-kanal (bilden).

 

8 KOMMENTARER

 1. Svar till signaturen med de kinesiska tecknen:

  Då Gonzalo och ett antal andra ledamöter ur CK greps, kontrollerade PKP cirka 40 procent av Perus territorium. De nepalesiska maoisterna kontrollerade dock inte mindre än 80 procent av Nepals territorium, innan det visade sig att Prachandas väg ledde rakt ner i det parlamentariska träsket.

  • Ja ungefär så var det. En stor skillnad var dock att nepalserna inte byggde upp någon ny statsmakt utan “bara” snabbt rörde sig med styrkorna mot huvudstaden. Den kommunstiska rörelse som inte bygger någon ny statsmakt genomför ju i praktiken troligen mer en slags statskupp.

 2. Vad är egentligen grejen med Gonzalos ”allsmäktiga” tänkande? Han sa ju bara massa floskler och förlorade ett uppror.

  • PKP:s linje är en slags turbokommunism, där allting är strömlinjeformat för att erövra makten så fort som möjligt. Hela rörelsen i världen gick bakåt samtidigt som de höll på att ta makten i hela Peru. De satsade på att alla skulle ena sig kring Gonzalo personligen vilket var en högt spel och det visade sig att det var en felsatsning eftersom det kunde vändas mot rörelsen med fruktansvärd kraft när han greps. Fienden utnyttjade situationen till max och organisationen skadades svårt när flera revisionistiska grupperingar uppstod (fredsavtalsgruppen, Artemio, José-gruppen) men partiet finns kvar och kämpar på och har en del gerillastyrkor. Inget kommunistiskt parti har varit närmre att erövra makten de senaste 50 åren typ.

   Se gärna denna film: https://www.youtube.com/watch?v=-HnH-MguElU&t=13s

  • De kamrater som har youtubekanalen är nog mer en “grupp” men de andra är helt fungerande “organisationer”.

 3. 2 -1 till Gonzalo! Trots det vinner bortalaget (RK) då det i verkligheten är politiken som avgör.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här