Uppsala: Hyresgästföreningen kastar ut dem som gör aktivt motstånd

Michel Rowiński i Uppsala stängdes av från sina förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen efter att ha engagerat sig i en lokal arbetsgrupp samtidigt som han var med och förhandlade hyror. Nu står det klart att förbundsstyrelsen avslår hans överklagan.

Kommunisten.nu har tidigare berättat om suspenderingen av Michel Rowiński. Den toppstyrda och byråkratiska styrelsen för Hyresgästföreningen har nu fastställt suspenderingen av Mikael som inte får ha några förtroendeuppdrag inom organisationen

– Förbundsstyrelsen är inte intresserad av att ha aktiva hyresgäster. Så känner jag, säger Michel Rowiński till tidningen Hem och hyra efter att han har meddelats förbundsstyrelsens beslut.

– Jag var med och förklarade att varje hyresgäst har rätt att bli lyssnad på och att man inte ska skriva under godkännandet innan man har fått svar på sina frågor, så man förstår vad det är man godkänner. Det enda jag har gjort är att informera om vad som gäller, eller oftare var man kan hitta mer information, till exempel i Hem & Hyra. Och sagt att vi inte kan göra mer förhandlingsvägen, sa han tidigare till Hem & Hyra.

Michel Rowiński får inte ha något förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen förrän sommaren 2023, men han tänker fortsätta med sitt bostadspolitiska engagemang under tiden.

– Jag kommer nog att jobba mycket på lokal nivå. Prata med folk och dela med mig av de kunskaper jag har när det gäller renovering. Jag kan inte vara invald i den lokala hyresgästföreningens styrelse, där får jag lämna över stafettpinnen till andra, men jag kan vara med och till exempel ordna brädspelskvällar och loppis för att folk ska få tillfälle att träffas och prata med varandra, säger han.

Att arbeta lokalt inom Hyresgästföreningen kan vara ett sätt att kunna ena hyresgäster lokalt för att ta upp kampen inom ett bostadsområde. Men Hyresgästföreningen centralt skyddar sina privilegier och sin makt och bedriver i många avseenden en försoningslinje mot fastighetsägarna. Kämpande hyresgäster kan utveckla kampen lokalt, men utmanar man makten i organisationen ska man räkna med suspendering och uteslutning.

För en kämpande hyresgäströrelse!

6 KOMMENTARER

    • Ja håller med. Deras kamp e mkt framgångsrik. Se bara hur de håller nere hyrorna.

  1. Ordet “berättat” i andra stycket är blått som om det skulle vara en länk där, men det är det inte.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här