Stockholm: 1000 nya väktare

Antalet ordningsvakter i lokaltrafiken  ska öka med tusen anställda och styrelsen för Storstockholms lokaltrafik – SL har tilldelat Avarn Security ansvar för kollektivtrafiksområdet syd.

Till sajten Järnvägsnyheter säger Kristoffer Tamson (M), trafikregionråd och ordförande för SL, att det handlar om att stävja otrygghet och brottslighet i lokaltrafiken. Men frågan är om stockholmarna kommer känna sig trygga med Avarn Security?

Nyligen kunde Dagens ETC avslöja att det bland Avarn Securitys ordningsvakter finns medarbetare med högerextrema åsikter och även öppna nazister.

Genom en granskning av Avarn-anställdas öppna Facebook-profiler kunde Dagens ETC visa att ett 20-tal personer, anställda på Avarn delat högerextremt material. Många har militär utbildning och poserar med automatvapen och svärd framför svenska flaggor. De visar stolt sina tatueringar med nazisymboler och sprider öppet hat mot invandrare och vänsterpolitiker.

Ungefär samtidigt avslöjade Expo och Svenska Dagbladet att två tjänstemän anställdes vid SD:s riksdagskansli trots att de samtidigt var aktiva i vit makt-miljön. I ett av fallen anlitades Avarn av partiet för en säkerhetsprövning innan tjänstemännen anställdes. Men utredaren ”missade” de högerextrema kopplingarna.

Dagens ETC har också funnit täta band till Sverigedemokraternas partiorganisation. Bland Avarns anställda var det 14 sverigedemokrater som ställde upp i valet 2018 till antingen kommun, region eller riksdag. Av dem har elva politiska uppdrag för SD runt om i landet.

Avarn Security är samma vaktbolag som bevakar riksdagen, Riksbanken, Migrationsverkets boenden, flyktingmottagningar och även patrullerar i Järva och den lokala ”Nyhetsbyrån Järva” har uppmärksammat Avarns ordningsvakters beteende mot EU-migranterna i Rinkeby centrum. Sedan den 1 november i år och sju år framåt är det Avarns beväpnade skyddsvakter som också vaktar departementen, regeringen och Sveriges statsminister.

För många människor innebär ett ökat antal väktare ökad otrygghet. Väktarvåld är under många år väldokumenterat inom SL och många resenärer känner sig trakasserade och hotade av den massiva väktarnärvaron inom kollektivtrafiken. Avslöjandena om företaget Avarns kopplingar till SD och rekryteringen av nazister till företaget måste leda till protester.

Säg upp avtalen med Avarn Security!

Inga nazister i Stockholms lokaltrafik!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här