Anteckningar från stockholmsavdelningens studiemöte om “Staten och revolutionen”

Mötet började med att diskutera hur borgarskapets inflytande kommer till uttryck. Hur går det till? Hur gör borgarklassens för att utöva sin diktatur? Varför lyssnar de mer på monopolkapitalisterna än andra? Enligt deras propaganda är det ju; en man en röst.

I överbyggnaden tar det sig uttryck genom kulturen och i basen är det de kapitalistiska produktionsförhållanden som ger dem makt menade en deltagare.

I Svenska Freds bok “Den svenska vapenexporten” finns exempel på monopolkapitalets makt. Markus Wallenberg visade sig i riksdagen när det gällde vapenexporten till Saudiarabien för att få igenom ett ja. Volvo betalar ingen skatt vilket visar deras maktutövning.

Monopolkapitalisterna träffar lokala politiker på mingelmöten om stora projekt. De säljer in sina projekt till politikerna och tjänstemännen. På Gotland har de fått MP om att svänga i frågan om Cementa som fått tillstånd att fortsätta trots alla risker.

Lobbyister matar riksdagsledamöter med material till motioner. Monopolkapitalisterna träffar ministrar och partiledare för att få dem att tycka “rätt”. De erbjuder karriärer till nyttiga politiker. De har långssiktiga påverkanskampanjer gentemot riksdagspartierna.

Militärkupper i Sverige? När fungerar inte den borgerliga demokratin som det bästa höljet för borgarklassens diktatur längre? Det fanns på 30-talet ett försök som rullades upp. Det fanns en grupp som diskuterade en militärkupp på grund av Sverige inte stödde Finland öppet i kriget mot Sovjet.

Vad menar vi med en statskupp eller militärkupp? Var det inte en slags kupp när de skapade en samlingsregering i Sverige och satte kommunisterna i läger?

De klipper i borgerliga fri och rättigheter, terroristlagar och avlyssning.

Ordföranden på mötet uppmanade deltagarna att fundera över de studiefrågor som finns kvar.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här