Extinction Rebellion

Extinction Rebellion (ofta förkortat XR) sägs vara “ett internationellt systemkritiskt nätverk som utövar ickevåldsmotstånd och civil olydnad” i syfte att minska risken för ekologisk kollaps och massutdöende och de kräver radikala åtgärder mot den globala uppvärmningen.

Enligt de själva så startade de så här:

“On 31st October 2018, British activists assembled on Parliament Square in London to announce a Declaration of Rebellion against the UK Government. The next few weeks were a whirlwind. Six thousand rebels converged on London to peacefully block five major bridges across the Thames. Trees were planted in the middle of Parliament Square, and hole was dug there to bury a coffin representing our future. Rebels super-glued themselves to the gates of Buckingham Palace as they read a letter to the Queen.”

I Sverige har de bl.a. följande krav:

“1. TALA KLARSPRÅK
Regeringen måste utlysa nödläge för klimatet och jordens arter och tillsammans med andra aktörer kommunicera hur brådskande det är att ställa om.

2. AGERA NU
Regeringen måste handla omedelbart för att bromsa förlusten av arter och minska Sveriges klimatutsläpp till netto-noll år 2025.

3. STÄRK DEMOKRATIN
Regeringen måste inrätta och vägledas av ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet.”

Det verkar helt klart så att jorden är på väg mot en slags miljökris så i den delen har de rätt. Att förespråka icke-våld och att “stärka demokratin” (den borgerliga staten) är inte vår linje men deras aktioner är klart mer radikala än vad de flesta kommunister i Europa klarar av att åstadkomma. Uppenbarligen drar de till sig en hel del folk med bra kampanda som är beredda till uppoffringar.

Ett sätt att förhålla sig är att gå med och diskutera frågan om systemet. Säkert har vi också en del att lära av dem. Kanske borde det vara vi som gör en hel del av det som de gör?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här