Det var i stadsdelarna runt Järvafältet i Stockholm som polisen började med kamerabevakning av stadsdelarnas centrum, vilket senare har utökats till större områden under de senaste åren. Just nu finns 37 permanenta kameror och tre tillfälliga. Förutom detta har även bostadsföretag och näringsidkare egna tillstånd för kamerabevakning.
Nu vill även Stockholm stad sätta upp egna kameror som ska vara aktiva dygnet runt på offentliga platser och syftet är enligt finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) både att hjälpa polisen och att få medborgarna att känna sig tryggare.
– Det handlar om offentliga miljöer där rån mot butiksägare och narkotikahandel sker i stort sett dagligen. Många medborgare upplever stor otrygghet. Det är mer integritetskränkande att behöva leva så än att bli filmad när man går över torget, säger Anna König Jerlmyr till Dagens Nyheter.
Polisens har sedan början av 2020 fria händer att sätta upp så många kameror de vill. För att polisens övervakning inte ska bli för omfattande eller bryta mot de regleringar som finns ska IMY(Integritetsskyddsmyndigheten) bedriva tillsyn. Men det gör man inte erkänner man på en fråga från SVT.
Omar Said, 21, är bosatt i Akalla. Han ställer sig tveksam till att fler övervakningskameror kan lösa brott och upplever övervakningen som integritetskränkande, säger han till Nyhetsbyrån Järva:
– Det känns inte alls normalt att vara så hårt övervakade som vi är här ute i Järva. Jag blev chockad när jag såg en sammanställning över kameraövervakningen i Stockholm. Även om våldsbrott sker här ute så är det inte rimligt att Tensta har 14 kameror medan Sergels torg har sju. Speciellt inte när så få av brotten som skett i Järva är olösta, säger han.