Farlig lek med elden i Ukrainakonflikten

Ryssland ut ur Ukraina! Stoppa Natos inblandning!

Uttalande från Kommunistens redaktion 2022-03-21

1. Miljoner människor, i Sverige och resten av världen anser, med rätta, att något måste göras mot kriget i Ukraina. Miljontals ukrainare är på flykt. Tusentals har skadats eller dödats. Stigande mat- och energipriser driver upp inflationen över hela världen. Situationen i Ukraina berör och väcker känslor. De som sitter vid makten missbrukar grovt massornas önskan om fred för att framställa sig själva som förkämpar för fred.  

Från en del håll förs nu krav fram om att: ” NATO måste agera NU. ” ”Svensk vapenexport till Kiev måste öka!” Den ukrainske presidenten Zelensky kräver gång på gång att ukrainskt luftrum stängs. I klartext: Natos stridsflygplan bör skjuta ner ryska flygplan. De kalkylerar med att detta ska kunna utlösa ett Tredje världskrig. USA har redan försett Ukraina med vapen värda 300 miljoner dollar. Soldater från minst sex Nato-länder går med i den ukrainska armén som “frivilliga”, delvis med godkännande av deras hemländers regeringar. Putin kallar i sin tur ekonomi- och vapenleveranserna för en “krigsförklaring” av Nato och hotar med “allvarliga konsekvenser”.

Vi kräver ett stopp detta farliga spel!

2. De borgerliga medierna uppmanar till att skicka hjälp till “folket” i Ukraina. Men att stödja Zelenskyregeringen är inte en progressiv politik. Alla borgerliga partier lovsjunger nu Nato som fredsängel. Men kom ihåg att NATO är den allians som har det största antalet anfallskrig på sitt samvete under de senaste decennierna, i Afghanistan, Irak, Ex-Jugoslavien etc. En militär upptrappning av NATO hjälper inte människorna i Ukraina, utan förvärrar deras situation. Ett tredje världskrig skulle medföra omätligt lidande och, med användning av kärnvapen, skulle det äventyra hela mänskligheten! 

3. Arbetarna och deras allierade som deltar i den väpnade kampen i Ukraina har rätt att försvara sig mot ett imperialistiskt anfallskrig. Samtidigt måste de också agera som en självständig kraft och inte underordna sig den reaktionära kapitalistiska regeringen Zelensky och stärka solidariteten med progressiva människor i Ryssland och över hela världen, som motsätter sig all imperialistisk aggression. Det ukrainska folkets framtid ska inte vara att återvända till den tidigare fattigdomen, exploateringen och förtrycket som en bricka för imperialistiska intressen!  “Marxist-Leninistisk Platform” från Ryssland förklarar: “Folken i Ryssland, Ukraina och Donbass är gisslan för en intressekonflikt mellan de två imperialistiska blocken “. Den uppmanar “det arbetande folket i Ryssland att protestera mot kriget, att sabotera överföringen av trupper och militär utrustning och därigenom uttrycka sitt beslutsamma ‘nej’”. https://www.rf-news.de/

4. Kriget i Ukraina är ett imperialistiskt krig. Fram till nu kände många människor bara till imperialismen från historieböckerna. Nu kritiserar även borgerliga media Putins imperialistiska stormaktsambitioner. Kommunistiska föreningen konstaterade redan hösten 2021 fast att:Just nu tillspetsas motsättningarna mellan USA och främst Kina och Ryssland. Den interimperialistiska rivaliteten är en ständig del av det imperialistiska systemet och kan leda till lokala och regionala krig.” https://kommunisten.nu/?p=11634

5. Imperialistisk aggression utomlands är nära kopplad till inhemskt förtryck. Är Putins fascistiska metoder början till en övergång till fascism i Ryssland? Tusentals har gripits vid antikrigsdemonstrationer. Putins förtrogna och biträdande säkerhetschef Medvedev talar om att återinföra dödsstraffet. Med den nya medielagen är det nu straffbart att kalla det krig. Men EU vill också sanktionera falsk information, och den tyska regeringen förbjöd helt enkelt den ryska TV-sändaren RT. Vad är rätt och fel avgörs alltså av imperialisterna. 

6. Hatet mot Putin missbrukas för att förtala kommunismen. Putin påstås vara kommunist, Stalins efterträdare och att han vill återställa Sovjetunionen hävdar borgerliga medier. Men i sitt tal i början av kriget attackerade Putin själv Lenin och Stalin först och främst för att de förespråkade rätten till självbestämmande för Ukraina – för honom ett vansinne. Alla stridande parter anklagar den andra för att agera i Stalins anda!

7. Solidaritet med massorna i Ukraina innebär skyldigheten att stärka kampen för världsfred. Inget krig kan föras i längden mot arbetarnas och massornas aktiva motstånd!  Låt oss bygga en ny stark fredsrörelse mot alla imperialistiska krigshetsare, även i Sverige!

Bygg ett aktivt motstånd mot den imperialistiska förberedelsen av ett tredje världskrig!

Säg nej till att krigs- och krisbördorna flyttas över på massorna! För en löneökning som är minst lika hög som inflationen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här