Nära 600 personer har skrivit på det digitala uppropet och kräver att två familjers tidsbegränsade kontrakt ska omvandlas till förstahandskontrakt.

Det är den lokala hyresgästföreningen Apelles i Majorna som startat insamlingen där grannarna på gården försöker hjälpa två grannfamiljer att få bo kvar när deras andrahandskontrakt löper ut.

Familjerna bor i andrahand i en så kallad genomgångsbostad. I samband med flyktingkrisen 2015 kom bosättningslagen som gjorde att kommunerna var skyldiga att hjälpa till. Då var detta ett sätt för Göteborgs Stad att hantera behovet av bostäder för nyanlända flyktingar.

I en genomgångsbostad har hyresgäster formellt ett andrahandskontrakt, avsäger sig besittningsrätten och måste flytta efter fem år. Tanken är att hyresgästerna under tiden ska hitta ett annat boende i Göteborg eller i en annan svensk stad.

Vi bor här tillsammans, gården är vårt hem och våra barn leker ihop. De växer upp här tillsammans, så för oss är det självklart att inte acceptera att några av barnfamiljerna nu tvingas flytta, säger grannen Annika Trapp till tidningen Hem& Hyra.

Bostad är en rättighet, alla behöver någonstans att bo. I detta specifika fall handlar det om barnfamiljer som bott i sina lägenheter i nästan fem år och etablerat sig i området. Barn som tvingats fly från krig och lämna allt. Här har de fått börja skolan, skaffat sig nya vänner och ett sammanhang. Att ställa dessa familjer på gatan är oerhört hjärtlöst. Vi är en lokal hyresgästförening och självklart försvarar vi våra medlemmar, säger Annika Trapp.

Hon tycker att Göteborgs stad borde ge nyanlända familjer ett förstahandskontrakt direkt, så som vissa av grannkommunerna valt att göra.