En lokal ledare för det kämpande fackförbundet COBAS mördades förra året genom att han blev överkörd när han stod strejkvakt utanför Lidls lager.

Adil var 37 år och hade två små barn när han mördades. Adil Belakhdim, en italienare av marockanskt ursprung, var provinssamordnare i Novara för facket Si Cobas. Han blev påkörd av en lastbil under en strejk i logistikområdet Biandrate när strejkande arbetare blockerade en passage.

Runt klockan 07.00 på morgonen hade 15 fackliga Si Cobas-medlemmar ställt sig framför ingången till distributionscentralen. Vid 7.30-tiden, medan aktivisterna befann sig framför filialens entrée, satte sig en chaufför som arbetade på uppdrag av ett företag anlitat av Lidl – en 25- åring från Caserta – för att köra. Han startade lastbilen och körde in i infartsfilen i fel riktning och trots att demonstranterna stod framför honom så körde han över Adil medan de andra kastade sig undan.

Cobas rapporterar om ökade klassmotsättningar med mord och försök till mord, polisingripanden och väpnade attacker.

“de är del av en enda plan, vi ser att cheferna och den organiserade brottsligheten agerar på ett enat och centraliserat sätt för att med våld krossaarbetarstrejker mot överexploatering.”. skrev Cobas i samband med mordet.