Ecuador: Ett massivt folkligt uppror skakar landet!

Ett stort folkligt upproret som har skakat Ecuador den senaste veckan. Upproret präglar hela landet och massorna har tagit över huvudstaden i protest mot den reaktionära staten.

Fronten till försvar av folkets kamp i Ecuador (FDLP-EC) skriver om hur en arbetar-bondeallians har förlamat staden Ibarra och drivit polisen på flykt. De fackföreningar som stöds av arbetarnas försvarsfront i Imbabura tog kontroll över staden och blockerade huvudvägarna in till den. Motorvägar på andra håll blockerades och huvudstaden Quito förlamades av trafikstockningar. Regeringspalatset belägrades och massorna drabbade samman med polis och militär. FDLP-EC skriver att regeringen har överlåtit administrationen av landets säkerhet till USA-imperialismen och särskilt Israel. De skriver vidare att i östra Ecuador har ursprungsbefolkningen fångat soldater som vaktar oljekällor. Fattiga bondekommittéer i Chimborazo har stängt av motorvägen i området, andra städer har tagits över och överordnade inom både polis och militär har tillfångatagits på flera ställen.

Ett av massornas krav är att president Lasso, som blev president den 24 maj, ska avgå. Lassoregimen har å sin sida svarat genom att utlysa undantagstillstånd och sätta in över 20 000 soldater och 27 000 poliser till huvudstaden Quito.

FDLP-EC skriver: “Reaktionära kulor krävde sina offer men folket gjorde motstånd: en uppdelning av bönder från de fattiga bondekommittéerna från Chimborazo marscherade mot huvudstaden.”

FDLP-EC har kämpat hårt mot olika former av opportunism: mot förhandlingar med den gamla staten och mot att behandla polisen och soldaterna som en del av folket. FDLP-EC:s Guido Guatatoca från Puyo offrade sitt liv när han sköts i huvudet med en tårgasgranat.

FDLP-EC har avslöjat massiv infiltration från militära underrättelsetjänsten, med spionage, övervakning och även falsk flagg-operationer för att demobilisera massorna.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här