Välj en sida

Tidigt på morgonen den 6 juli slog styrkor från Filippinernas väpnade styrkor och filippinsk nationell polis till mot en gård i en avlägsen by i Binalbagan, Negros Occidental-provinsen, i centrala Filippinerna, där sex medlemmar av Nya folkarmén sökt skydd. Fyra av NPA-soldaterna tillfångatogs utan strid och avrättades av militären.

Bilden är tagen från en annan avrättning.

De mördade grillakämparna led av influensa och andra sjukdomar och var tvungna att stanna i byn för att återhämta sig. De var dåligt beväpnade och inte i stånd att göra motstånd. De avrättade röda krigarna identifierades senare som Roel Ladera, Nikka de la Cruz, Alden Rodriguez och Roel Deguit.

Bayani Obrero, talesperson för Nationella demokratiska fronten – Negros, rapporterade den 9 juli: ”Ett antal invånare i området försökte hjälpa de sjuka röda krigarna, men soldater öppnade eld och slängde ner handgranater i brunnar och hävdade att andra NPA-soldater kunde gömma sig där.

Efter tillfångatagande avrättades de fyra tillfångatagna kämparna summariskt av en exekutionspatrull. Sedan flyttades deras lik och de arrangerades för att få det att se ut som om de dog i strid.

NDF Negros hävdade att dödandet av NPA-kämparna är ett brott mot internationell humanitär rätt som ingår i Genèvekonventionerna, liksom det övergripande avtalet om respekt för mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt som undertecknats mellan NDFP och Manila-regeringen.

Revolutionära organisationer och negrernas folk framförde sina kondoleanser till den sörjande familjen Nikka ’Ka Chai’ dela Cruz och de tre andra NPA hors de combat. – Hennes död accentuerar ytterligare bödeln och terroristkaraktären hos 94:e infanteribataljonen och AFP i allmänhet, säger Ka Bayani.

Ka Chai var en journalistexamen som, medan hon arbetade som radio- och tidningsreporter, fördjupade sig i praktiska kamper för de fattiga i städerna. Förföljd av den reaktionära staten arbetade hon under jorden med att organisera studenter och intellektuella och gick senare med i den väpnade kampen.

Ka Bayani avslutade: ”Den extrema socioekonomiska krisen och det intensifierade politiska förtrycket och statsterrorismen under den olagliga Marcos II-regimen kommer bara att driva fler människor mot den väpnade kampens väg. Ungdomar i deras större antal kommer att fortsätta ka Chais och revolutionens otaliga martyrers oavslutade uppdrag.