5 000 arbetare samlades för att kräva frilsäppande av de fängslade fackledarna Aldo, Arafat, Carlo, Bruno, Roberto och Iassa.

I Bologna och andra städer genomfördes protester för pressa åklagaren att släppa de fängslade.

Arbetare inom logistiksektorn har strejkat sedan tisdagen den 19 juli som ett svar på arresteringarna. Åklagaren i Piacenza kallar strejken ”ett utpressningsverktyg”. Strejkerna fackledarna har varit drivande i syftar till att få till bättre villkor utöver de som redan garanteras av de nationella kollektivavtalen.

Åklagaren försöker ”förneka legitimiteten och fackföreningsrörelsens verksamhet genom att kriminalisera strejkrätten”, skriver Cobas på facebook.

”Krisen, den sociala misären, de svindlande prishöjningarna på basförnödenheter som blir allt tydligare efter pandemin och kriget har skapat en växande och våldsam attack från detta system mot arbetarna, fackliga företräfare, politiska militanter. ett historiskt ögonblick då varje protest är ovälkommen.

De tusentals arbetare som finns på många torg i Italien i dag har förstått vad som är syftet med denna femtielfte repressiva attack och har, som alltid, bekräftat enigheten, solidaritet och viljan att kämpa på och utanför arbetsplatserna.

På frontbanderollerna stod det ’Strejker kommer inte att sluta’, ’Den verkliga utpressningen är exploateringen’.”

Marschen nådde domstolen där kamraterna snart kommer att få veta om de släpps eller inte.