Välj en sida

Hyresgästkämparna Mahasti Hashemieh och Britta Brus i Göteborg har nu uteslutits ur Hyresgästföreningen med omedelbar verkan. Orsaken uppges vara att de upprepade gånger ska ha brutit mot föreningens stadgar, men de har själva inte tidigare fått några som helst förklaringar av vad dessa stadgebrott ska ha bestått i.

Mahasti Hashemieh och Britta Brus fick beskedet i varsitt mejl med i det närmaste identisk lydelse. I mejlen anklagas de båda ska ha ”använt härskartekniker och ett aggressivt beteende”, vilket de kraftfullt tillbakavisar och säger att de snarare själva blivit utsatta för detta, inklusive sexism och rasism, vid ett flertal tillfällen.

Uteslutningen motiveras även med att Mahasti Hashemieh och Britta Brus genom sitt ”agerande på sociala media riskerar att skada Hyresgästföreningens anseende”. Båda har varit öppet kritiska, bland annat i sociala medier, mot exempelvis tidigare uteslutningar och suspenderingar av andra medlemmar. Klart är att Hyresgästföreningen inte tillåter kritik mot den nuvarande katastrofala inriktningen som i praktiken blir ett löpande godkännande av hyror som slukar allt större del av våra inkomster.

Britta Brus och Mahasti Hashemieh är även aktiva utanför Hyresgästföreningen, bland annat i samordningsgruppen för kampanjen Nej till marknadshyra – ja till en social bostadspolitik, och när beskedet om suspenderingarna kom agerade aktivister fort. Kampanjen startade en namninsamling till stöd för duon som inom ett dygn fick över 2 000 underskrifter och 3 000 på en vecka.