Utvald bild: Förort i södra Beirut efter israeliskt flyganfall, 3/10. Källa: AFP

Måndag

I Bangladesh blev de strejkande textilarbetarna, som vi skrivit mer om i Internationella nyheter: Vecka 37, anfallna av polisen som använde tårgas och skjöt skarpt mot folkmassan. 30 arbetare skadades och en mördades. Polisens ingripande påstås av borgerlig media ha varit nödvändigt då arbetarna började bråka med varandra, men mer sannolikt utbröt konflikterna mellan de strejkande arbetarna och gangstrar hyrda av fabriksägarna för att återställa ordningen. Deras agerande visar enbart att oavsätt regering så är den styrande klassens intressen desamma. Demonstranterna besvarade polisens attack genom att förstöra fem polisfordon och skada elva poliser. Trots mordet och polisens förtryck pågick demonstrationerna i 53 timmar till, tills onsdagen.

Under måndagen rapporterades det att 105 personer dog och 359 skadades under söndagens hjärtlösa flyganfall utförda av Israel mot vad de påstod vara ”Hizbollahmål” i Libanon. Dessa mål inkluderade en familj på 17 personer i Bekaadalen, som alla mördades, samt många andra i Beirut då raketer slog ned i den centrala delen av huvudstaden. Källa: TRH, Al Jazeera.

Hundratals israeliska pansarvagnar samlades vid den libanesiska gränsen och två reservbrigader mobiliserades även. Sheikh Naim Qassam, Hizbollahs nya ledare, konstaterade i ett uttalande att motståndet var redo för en konfrontation med IDF och att de skulle vinna likt de gjorde i 2006 under Israels senaste markinvasion av Libanon. Hizbollah fortatte även att bombardera israeliska mål med artilleri, bland annat en IDF-bas vid Na’ura, olagliga bosättningar, militära bivacker samt israeliska trupper.

Demonstrationer för solidaritet med Palestina och Libanon fortsätts att hållas över hela världen, och i Irak, Pakistan och Indien marscherade tusentals för att fördöma mordet på Sheikh Sayyed Hassan Nasrallah.

Tisdag

Under natten till tisdagen mördades minst 31 personer i israeliska flyganfall på Gaza. Ett av de drabbade områdena var flyktinglägret Nuseirat, där åtminstone 13 mördades.

Israel inlededde markoffensiven in i södra Libanon och beordrade evakuerandet av 25 byar. De israeliska flyganfallen fortsatte och bland målen fanns Ein el-Hilweh, ett mycket tätbefolkat palestinskt flyktingläger i Libanon där fler än 130 tusen personer befann sig. Hizbollah fortsatte även sina attacker mot mål i Israel, bland annat besköts Mossads högkvarter i Tel Aviv med raketer. Även Iran besköt Israel med 200 till 400 robotar som träffade militärbaser och flygplatser.

Enligt Libanons hälsoministeriums dagliga rapport dog och skadades det under de senaste 24 timmarna 95 respektive 172 personer.

Tre civila dog även i ett israeliskt flyganfall på Damaskus, Syrien, och i Gaza mördades flera individer, främst barn och kvinnor, som hade sökt skydd i en skola för föräldralösa barn, när den bombades.

Onsdag

Libanons hälsoministerium rapporterade att det totalt dog 55 personer och att 156 skadades under tisdagens attacker.

Iran förklarade sitt anfall mot Israel avslutat, men konstaterade att de inte skulle acceptera det om Israel besvarade attackerna. Flera stenar kastades i glashus då USAs yankee-imperialistiska politker fortsatte att försvara Israels rätt till försvar samtidigt som de, tillsammans med andra imperialistiska länders representanter, bland annat Tysklands förbundskansler och utrikesminister, Olaf Scholz och Annalena Baerbock, samt den Franska presidenten Emmanuel Macron, fördömde Irans flyganfall.

Hizbollah rapporterade att de förhindrat ett antal israeliska anfall på Maroun al-Ras och Adaisseh och att de israeliska trupperna hade lidit stora förluster. De rapporterade även att ett flertal militära operationer hade utförts, bland annat ett bakhåll som orsakade ytterligare förluster hos de israeliska trupperna. Medan Hizbollah hjältemodigt stred mot fienden drog sig, enligt rapporter, Libanons armé tillbaka med fem kilometer på uppmaning av Israel, ett tecken på att de inte kan förväntas försvara sitt land mot inkräktaren. Fler än 240 raketer från Libanon regnade även ned över Israel under dagen.

Förenta nationernas trupper vid gränsen, vars mål är att deskalera situationen och få Israels trupper att dra sig tillbaka, har ännu inte agerat och planerar inte att göra det, då FN har gett ordern att stanna i ett begränsat område, eller med andra ord, undvika uppdraget.

I skuggan av markoffensiven i Libanon fortsatte Israels flyganfall i Gaza där minst 99 civila mördades. Bland annat anfölls återigen flyktinglägret Nuseirat.

En aktivist i Frankrike greps godtyckligt i sitt hem som en hycklande reaktion på hennes politiska aktivism. Revolutionära ungdomens förbund (LJR) och Unga revolutionärer (JR) fördömer detta och kallar för hennes frigivande.

Torsdag

TRH rapporterar att 1 974 libaneser, inklusive 127 barn, har mördats av Israel sedan 8/10 2023 (början av de senaste skedet av stridigheter), och fler än 9 000 har skadats. Vidare har cirka 1 200 000 fördrivits, varav 160 000 till Syrien (många som tidigare redan flytt Syrien på grund av IS), och 52 orter har fått utrymningsorder. Natten till torsdagen bombade Israel Libanons huvudstad Beirut för första gången på ett år. Dahieh, en förort till Beirut, anfölls också. Det rapporterades att 40 brandmän har mördats de senaste tre dagarna. Joe Biden förnekade alla krigsförbrytelser som Israel genomför och avfärdar dem med att hävda att “det inte händer någonting just nu”.  På morgonen avvärjde syriska luftvärnet flera fientliga robotar vid Latakia och Tartus. Hizbollah avvärjde även alla aktuella invasionsförsök i södra Libanon, bland annat genom att detonera sprängmedel som placerats enligt analyser av de israeliska styrkornas rörelsemönter. Israel anföll ett flytkingläger i Tulkarem, Västbanken, och mördade 188 människor. Enligt Almanar anföll Hizbollah israeliska trupper/bosättare vid Hanita, Mesgav Am, Yir’on, Kfar Giladi, Ramim, Fatimaporten, al-Rahed, Shtula, Adamit, Tiberias, Sa’sa’, Maround al-Ras, Adaisseh, Acre, Safed, al-Baghdadi, al-Thugra, Khalet al-Khanafer, Haifa och Tel Aviv, och orsakade 17 förluster. Ansarallah anföll framgångsrikt Tel Aviv och slog även till mot en brittisk oljetanker. Manifestationer av flera olika slag hölls i Bihar, Indien, Sana’s universitet, Jemen, Istanbul, Turkiet, och Kashmir. Källa: TRH och Almanar

Fredag

Natten till fredag och på morgonen invaderade Israel flera delar av Västbanken, inklusive Beita, Nablus, Anabta, Tulkarem och Ramallah. Det rapporterades att flera manifestationer hölls runtom i den spanska staten den 27/9, i Madrid, Barcelona, Bilbao, València, Palma, Vitoria, Vigo och A Coruña. TRH rapporterade om flera manifestationer som hållits för Palestina och Libanon i Jemen, Tyskland, Indien, Irland, Jordanien, Österrike, Nigeria, Frankrike, Irak, Belgien, Bahrain, Norge, Marocko, Kanada, Bangladesh, USA, Kashmir, Japan och Pakistan.

Israel anföll samtidigt flera förorter till Beirut, varav de viktigaste var civila mål, bland annat varuhus till flygplatsen och sjukhus. Enligt Financial Times har 3 000 civila objekt förstörts I Libanon sedan 20/9 och enligt Röda korset har Israel helt förstört eller allvarligt skadat hela landets civila infrastruktur, bl.a. flygplatserna, skolorna, sjukhusen och avloppsreningssystemen, samt att 30 000 bostäder har förstörts eller allvarligt skadats. Israel anföll befolkningstäta områden nära Beiruts internationella flygplats vid förorten Mrayjeh dussintals gånger. De försöker fortfarande lura världen med prat om “precisionsanfall” medan stora bomber fortsätter släppas på tätbefolkade områden. Israel anföll gränsövergången mellan Libanon och Syrien vid Masnaa. Detta gjordes för att förhindra folks flykt till Syrien, som en del av ”Dahiyehdoktrinen” (döpt efter förorten Dahiyeh) utformad av Israel, som vi ska förklara djupare i en kommande artikel. Trots denna politik har 300 000 människor, mestadelen syrier, flytt. Samtidigt lovade Förenta staterna $157 miljoner i ”humanitärt stöd” till folket i Libanon, en minimal bråkdel av den mängden som givits till Israel för att utsätta det libanesiska folket. Sådant ”stöd” fungerar också som en del av ”lågintensitetskrig” och ”Dahiyehdoktrinen”, för att vinna folkets tillit. Hizbollah har anfallit flera brottsliga bosättningar nära gränsen mellan Libanon och ockuperade Palestina. I Köpenhamn, Danmark, hölls en informationskväll om Georges Ibrahim Abdallahs liv och kamp jämte det libanesiska folkets motstånd.

I Finland grundades en ny organisation: Antiimperialisterna Helsingfors.

Joe Biden yrkade Israel att undvika att förstöra Irans oljeindustri och att ”tänka på andra alternativ”. Detta skiljer sig från Donald Trumps uttalanden som president tidigare år, som uppmuntrade förödelsen av denna ekonomiska resurs för den islamiska republiken.

USA:s militärbas i Dayr az-Zawr, Syrien, anfölls med robotar av olika slag. Islamiska motståndet i Irak anföll israeliska styrkor i de ockuperade Golanhöjderna och orsakade 2 förluster och 24 skadade, som ett svar mot brotten och massakrerna mot de palestinska och libanesiska folken. Det irakiska motståndet anföll också mål i ockuperade Palestina under tre olika operationer.

Flera mål hos Ansarallah anfölls av Yankee- och brittiska imperialismen, bland andra militärbasen al-Siyanah, västra Hobeidah och Dhamar. Storbritannien förnekar skulden för brotten.

En aktion genomfördes i Ñuble, Chile, i protest mot 25 års väntan på bygget av bostäder. Aktivister blockerade en väg och tvingade Serviu (bostads- och urbaniseringsministeriet) att närvara.

Lördag

Libanons hälsoministerium rapporterar att mer än 2 000 människor har mördats av Israels anfall i Libanon, varav 127 var barn. FN betecknade Israels invasion av Libanon som ett ”brott mot internationell lag”. Samtidigt anföll Israel det palestinska flyktinglägret Beddawi i Tripoli, Libanon. Hizbollah avvärjde fler invasionsförsök från israels ockupationsstyrkor vid Odeisseh, där de tvingade fienden på reträtt med en stor explosion, och orsakade flera förluster hos honom. Det libanesiska motståndet anföll även flera israeliska mål, bland andra Eliakim och militärbasen Neve Ziv, båda i norra ockuperade Palestina.

Israel uttalade att deras ockupationsstyrkor planerar att använda ”stor kraft” för att dela Gazaremsan itu vid Netzarimkorridoren, som ligger i mitten. I förberedelse varnade Israel de redan tvångsförflyttade i centrala Gazaremsan att de måste förflytta sig igen för att undvika fara.

TRH rapporterar om demonstrationer som hölls och aktioner som genomfördes för de palestinska och libanesiska folkens väpnade nationella motståndskamper i Västbanken, Marocko, Thailand, Norge, Australien, Kanada, Japan och Nya Zeeland, samt som hölls och genomfördes för frigivandet av Georges Ibrahim Abdallah i Frankrike och den spanska staten.

Det islamiska motståndet i Irak anföll Golanhöjderna med en robot.

Söndag

Tidigt på morgonen utlöste Israel den mest intensiva bombningen av Libanon sedan krigets inledande 23/9. 30 bombningar genomfördes, främst i de södra förorterna till Beirut och främst av dem Dahiyeh, där befolkningstätheten är hög. Israel hävdade att de hade slagit mot 150 ”Hizbollahmål”. Bekaadalen har även anfallits återigen. Där var fokus för anfallen civila mål såsom moskéer. Hizbollah avvärjde Israels invasionsförsök än en gång vid orten Blida för att sedan anfalla flera bosättningar och bevisade därmed ”Iron Domes” falskhet.

Den första delen av Brasiliens kommunval hölls. Inför detta rapporterade TRH om flera aktioner som genomförts de senaste veckorna, som en del av den massiva kampanjen mot valfarsen. 17/9 genomfördes en försäljning av A Nova Democracia och en flygbladsutdelning i samarbete med textilarbetare i Vitória, Espirito Santo. Runt mitten av september bildade aktivister en valbojkottkommitté i São Paulo under ett evenemang arrangerat av Revolutionära fronten för försvaret av folkets rättigheter (FRDDP). 21/9 höll den ovannämnda bojkottkommittén en manifestation med sammanhängande flygbladsutdelning. 30/9 delades mer än 400 flygblad ut av aktivister, även i São Paulo, medelst hälsningar från förbigående och repressionsförsök från privata säkerhetsvakter. Även 30/9 genomfördes en flygbladsutdelning i Juiz de Fora, Minas Gerais, av medlemmar i stadens bojkottkommitté, som kunde rapportera mycket låg tilltro till valfarsen från massornas sida. Det är till sist viktigt att påtala vikten av de 40 artiklar som författats av AND i denna kampanj, som det viktigaste propagandamaterialet. Källa: TRH och AND

Israel anföll tre bilar med vård- och stödmaterial och förstörde materialet i Homs, Syrien.