[su_box title=”Bakgrund” style=”glass” box_color=”#e7e1e1″ title_color=”#ffffff”]

Filippinernas kommunistiska parti bildades 1930. En ledande person vid bildandet var fackföreningskämpen Crisanto Evangelista. Partiet förbjöds av den dåvarande amerikanska lakejregimen 1932 och ledarna arresterades. 1937 blev partiet lagligt. 1938 gick partiet ihop med Filippinernas Socialistiska Parti. Under 1942 mördades många ledare av de japanska ockupanterna. Partiet bildade samma år Anti-japanska folkarmén som slogs mot Japan. 1950 trodde sig ledningen kunna makten med hjälp av folkarmén på 2 år vilket misslyckades. Högeropportunisten Jesus Lava blev partiets generalsekreterare i slutet på 50-talet och la i praktiken ner folkarmén men några fortsatte kämpa i strid med hans direktiv. Partiet försvann mer eller mindre därefter. Jose Maria Sison var ledande i återuppbygget av den kommunistiska rörelsen på 60-talet. 1968 återskapades partiet under ledning av Amado Guerrero. 1974 utvecklade Amado en tillämpning av folkkrigsteorin på Filippinerna. Partiet byggde upp New Peoples Army och National Democratic Front och utvecklade ett folkkrig mot de härskande klasserna och dess regering som idag omfattar stora delar av Filippinerna. Partiet kämpar mot godsägarväldet för jord till bönderna och för att göra landet oberoende genom att nationalisera de utländska och inhemska storbolagen m.m. Läs mer här och här.

[/su_box]

Centralkommittén, Filippinernas kommunistiska parti, 24 oktober 2017.

Filippinernas kommunistiska parti enar sig med proletariatet och massorna runt om i världen för att fira 100-årsdagen av den stora socialistiska oktoberrevolutionen. Betydelsen av det här firandet kan inte underskattas med tanke på världskapitalismens fortsatta kris. Den förvärrade exploateringen av proletariatet och de förtryckta folket visar den fortsatta giltigheten och den brådskande nödvändigheten av att genomföra en socialistisk revolution.

Pionjärerna för det socialistiska systemet på världsnivå, var de ryska arbetarna och deras bondeallierade. De var genomsyrade av den revolutionära kampens anda som idag inspirerar vårt motstånd mot imperialismen och alla former av exploatering och förtryck. De principer och lärdomar sammanfattades av bolsjevikpartiet under kamrat V.I. Lenin tjänar nu som ovärderliga riktlinjer för partiet i ledningen av vår tvåstegsrevolution, den nydemokratiska och därefter den socialistiska revolutionen på Filippinerna.

Läs mer här.