[su_box title=”Bakgrund” style=”glass” box_color=”#e7e1e1″ title_color=”#ffffff”] Nord- och Syd-Jemen förenades efter ett fyraårigt krig 1990. Motsättningarna förblev latenta och 1994 blossade dessa upp i ett kortvarigt inbördeskrig enligt gamla frontlinjer. Nordsidan segrade och landet återförenades, med Ali Abdullah Saleh som president, vilket han förblev fram till 2011. 2011 startade landsomfattande protester mot Saleh-reggeringen. Oppositionen bildade ett Nationellt Råd i förhoppningen att detta skulle leda till allmänna val. Saudierna och deras bundsförvanter lyckades med att åsidosätta det Nationella Rådet och drev igenom överföring av makten till vicepresident Hadi. Han blev vald till president i februari 2012 med 99,8% av rösterna i ett val där han var enda kandidat. Detta är grunden för den ”legitimitet” som USA/UK, Saudiarabien och GCC-länderna åberopar. Trots att ex-president Saleh hade varit tvungen att ge ifrån sig makten så var han långtifrån uträknad. Han hade varit Jemens ”strong man” i 33 år och hade en solid maktbas inom armén. Saleh och Houthi-rebellerna, tidigare ärkefiender, slöt en djävulspakt. Med hjälp av vapen och annat stöd från delar av armén lojala mot Saleh, kunde Houthi-rebellerna snabbt ta kontrollen över stora delar av Jemen och i mars 2015 flydde president Hadi till Saudiarabien. Strax därefter angreps Jemen av Saudiarabien. USA är på plats i Jemen, och ger information om militära mål och annat logistiskt stöd till saudierna. USA:s drönare flyger ständigt och skickar underrättelseinformation till saudierna. Deltar eller medverkar gör också Egypten, Marocko, Jordanoen, Sudan, Förenade arabemiraten, Kuwait, Qatar, Bahrain, Djibouti, Eritrea och Somalia. Bombningar inleddes i april 2015 bl.a. med hjälp av SAAB:s (Wallenbergs) stridsledningssystem Erieye. Den 23 oktober 2016 åkte Löfven till Saudiarabien på Wallenbergarnas uppdrag för att kunna sälja mer vapen. Huvudsakligen på grund av krigföringen är nu 21 miljoner människor — över 80% av befolkningen —  i behov av akut nödjälp. Över 14 miljoner kämpar för att skaffa tillräckligt med mat. Ett av tre barn under fem år lider av svält. Tiotusentals har dött eller skadats av de dagliga bombningarna. Löfven-regeringen har inte fördömt angriparna utan likställer i praktiken båda sidor genom att tala om “krisen i Jemen” vilket är ett indirekt politiskt stöd till angriparna.[/su_box]


Medan bomberna faller över barnen i Yemen så pratar den svenska regeringen om “krisen i Jemen” precis som om en koalition av ett tiotal länder sedan mer än 2 år tillbaka inte hade genomfört ett bombkrig mot Jemen med hjälp av svenska vapen.

Lövfen åkte 2016 till Saudiarabien på wallenbergarnas uppdrag för att kunna sälja mera vapen så det kanske är lite svårt för honom att tala klarspråk om vad som händer i Jemen. I praktiken är Löfven en finanskapitalets man som inte drar sig för att medverka till död och förintelse för att göra sina herrar nödja. Sedan kan han kalla det vad han vill, att han värnar “svenska jobb”, “svensk ekonomi” etc.

Från Utrikesdepartementets hemsida:

“Relationerna är goda mellan Sverige och Saudiarabien. … Bland annat så ledde statssekreterare Oscar Stenström en affärsdelegation till Saudiarabien i oktober 2015, och samma månad besökte närings- och innovationsminister Mikael Damberg landet. Saudiarabien är sedan en lång tid tillbaka Sveriges viktigaste handelspartner i Mellanöstern. Sveriges export till landet uppgick 2014 till drygt 11 miljarder kronor. Värdet på den svenska importen från Saudiarabien var under samma period ungefär 936 miljoner kronor. Svenskt näringsliv är välrepresenterat på den saudiska marknaden, med ett fyrtiotal svenska företag etablerade på plats. Ytterligare ett hundratal företag representeras av lokala partners. På senare tid har ett flertal produktions- och konsumentföretag etablerat verksamhet i Saudiarabien, bland annat IKEA och H&M. Förutom tillverkning och konsumenthandel har svenska företag deltagit i omfattande infrastrukturprojekt i landet. Det ekonomiska samarbetet har även kännetecknats av en omfattande export av tjänster från bland annat svenska statliga myndigheter, ingenjörer, läkare, tandläkare och annan vårdpersonal. Från saudiskt håll bidrar investeringar i svenska företag och på den svenska fastighetsmarknaden till det ekonomiska och kommersiella samarbetet. På senare tid har även relationerna på utbildnings- och forskningsområdet utvecklats. Flera svenska universitet och högskolor har ingått samarbetsöverenskommelser med saudiska motsvarigheter. En rad svenska högskolor har ackrediteras till King Abdullah Scholarship Programme. … Antalet svenska medborgare i Saudiarabien uppskattas till cirka 750 personer, varav en majoritet är bosatta i Riyadh och Jeddah.”