Justitieminister Morgan Johansson som tidigare utsetts till Sveriges “Årets Tryggshetsambassadör” borde få titeln året Otrygghetsambassadör 2017. I ett läge när det är extremt lätt att bli straffad för motstånd mot polisingripanden efterfrågar Morgan Johansson att det ska bli ännu hårdare tag för den som gör motstånd.

“– Det här kan kanske tyckas vara en symbolfråga, men det är en symbol med ett viktigt budskap. Nämligen att om du inte gör som polisen säger, eller börjar tjafsa emot och kränker eller sätter dig till motvärn och försvårar polisens arbete, ja då ska det få konsekvenser, säger Morgan Johansson.”

Enligt 17 kap. 4 § Brottsbalken kan man dömas för “våldsamt motstånd” om man sätter sig till motvärn och “söker hindra någon i hans myndighetsutövning”. Straffet är böter eller fängelse i högst sex månader. Avgörande för gränsdragningen kring det straffbara området är det senare uttrycket, våld. För straffbarhet krävs motstånd genom fysisk kraftutveckling. Det krävs inte att denna har karaktären av våld mot en person. De i praktiken vanligaste fallen av våldsamt motstånd är sådana där våldet består i att någon som har omhändertagits spjärnar emot med händer och fötter, klänger sig fast vid något föremål eller försöker rycka sig loss vid bortförandet (1). Det räcker alltså att man rycker lite armen om några konstaplar försöker dra iväg med en för att man ska bli dömd för våldsamt motstånd. Det finns alltså redan lagstiftning som med lätthet används av borgarstaten hela tiden mot folk som gör motstånd. Det räcker inte!

En särskild kast med straffrihet

2016 anmäldes poliser i Stockholms län för 1 341 brott. Men bara sex poliser har dömts visar en granskning som Stockholms Fria tidningar har gjort 2017. Poliskåren är i praktiken är en särskild kast i samhället som nära nog har straffrihet. En viktig anledning till de våldsamheter som riktas mot poliser runt om i landet är de övergrepp som ungdomar i proletära områden utsätts för av polisen. Nu vill denna krigs- och repressionsälskande regering ge en kast av beväpnade “småborgare”(2) med straffrihet ännu större möjligheter att sätta åt personer som gör motstånd i proletära förorter. Hör och häpna, syftet är att ge “skydd för blåljuspersonal och andra samhällsnyttiga funktioner”. Någon som tror att det kommer fungera?

(1) Brottsbalken : en kommentar. Del 2, (13-24 kap.) – brotten mot allmänheten och staten m.m. av Stefan Johansson, Madeleine Leijonhufvud, Hedvig Trost, Per Ole Träskman, Suzanne Wennberg.

(2). “majoriteten av svenska polisstudenter har högutbildade föräldrar”