[su_quote]Båd’ stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner. -Internationalen, övers. Henrik Menander, 1902[/su_quote]

Den som är har ersättning från a-kassan betalar idag mycket mer kommunalskatt än någon som arbetar. Men exakt hur stor är egentligen skillnaden?

Den faktiska månadslönen för en arbetarklasskvinna i Stockholm är 18 136 kr enligt LO:s “Jämställdhetsbarometer 2017“. Runt 18 000 kr är alltså vad en arbetarklasskvinna i genomsnitt får i lön före skatt i Stockholm om man räknar in att många jobbar deltid m.m. Enligt skattetabell 30 som används i Stockholm för att räkna fram kommunalskatten som dras på lönen så får den som har 18136 kr i lön betala 3499 kr i skatt (se överst kolumn 1). Den som får 18136 kr i a-kassa före skatt betalar istället hela 4795 kr (se överst kolumn 5).

Den nuvarande regeringen och Vänsterpartiet har troligen inte ambitionen att sänka skatten för arbetslösa. Det verkar inte finnas någon diskussion om detta och det finns i vart fall inte med i “budgetpropositionen för 2018” som har presenterats av finansminister Magdalena Andersson (bilden ovan). Det som finns med är en patetisk skattesänkning för de som har sjukersättning (förtidspension) med max 2483 kr  per år (räknat på högsta möjliga sjukersättning). Detta har Vänsterpartiet gått ut med i riksmedia och stoltserar med som en framgång (bevare oss väl för Socialmisärdemokraterna på Sveavägen och Brödsmulepartiet på Kungsholmen. Vem kämpar de för egentligen? Kan det vara kung kapital?).