På måndag den 11 december kl 9 börjar rättegången mot 49 av Stockholms Sopgubbar i Arbetsdomstolen. Rättegången beräknas pågå även den 12 december och, om det behövs, den 15 december.

Redan i juli var det en förhandling i Arbetsdomstolen och domaren frågade: “Erkänner ni att detta är en pågående olovlig stridsåtgärd?”. Vissa sopgubbar räckte upp sina armar. Företaget och domstolen framförde att sopgubbarna måste återgå till arbetet. “Vi jobbar ju inte kvar” sa några. Då såg även domaren förvirrad ut. “Anser ni att ni inte längre är anställda av Reno?” frågade domaren. Alla armar i luften.

Sopgubbarna vägrade i somras att göra en nyckelinventering som företaget RenoNorden försökte tvinga fram för att arbetarna lättare skulle bli utbytbara. Sopgubbarna fick veta att de skulle få sparken – ”papprena får ni hem i nästa vecka” – om de inte gjorde nyckelinventeringen. När det inte fungerade togs hotet tillbaka. Men det var för sent – sopgubbarna sade upp sig själva.

Hur kommer domstolen att se på det här? Är det som RenoNorden menar, ett arbetarkollektiv som gått ut i strejk och därefter tillgripit kollektiv sjukskrivning och uppsägningar som stridsåtgärd. Eller är det som sopgubbarna menar, en lockoutsituation och en rad provokationer som lett till att majoriteten av dem lämnat yrket?

Läs mer här.