Sverige medverkar som bekant i kolonialkriget mot folket i Afghanistan och har medverkat i kriget mot Libyen, Irak m.fl. länder. En ny statlig utredning förespråkar nu ett förbud mot avslöjanden som kan “skada Sveriges förhållande till berört land eller mellanfolklig organisation”.

Enligt författarna till utredningen så har de fått i uppdrag

“att kartlägga vilket skydd som för närvarande finns för känsliga uppgifter som hanteras inom ramen för ett internationellt samarbete för fred och säkerhet som Sverige deltar i. I uppdraget har också ingått att analysera vilka konsekvenser ett röjande av sådana uppgifter kan få för Sverige, svenska intressen och det samarbete som Sverige deltar i och ta ställning till om, och i så fall på vilket sätt, skyddet för denna typ av uppgifter behöver förstärkas, såsom t.ex. genom en straffrättslig reglering.”.

Redan idag kan man dömas om man avslöjar något som skadar borgarstaten. I brottsbalken finns t.ex. brott mot tystnadsplikt som kan ge fängelse i max ett år eller spioneri som kan ge livstid (Jan Guillou dömdes för spioneri när han avslöjade sossarnas hemliga spionorganisation, IB). Författarna till utredningen tycker att det är “otillfredställande” att man med de nuvarande reglerna inte kan straffas hårt om man avslöjar imperialisternas illdåd utomlands. De föreslår därför “en kriminalisering av spioneriliknande gärningar” som tar sikte avlöjanden om vad svensk militär sysslar med utomlands. Utredarna är mycket generösa, livstid finns inte med i straffskalan, det är “bara” upp till åtta års fängelse. Det gäller att vara försiktig, utredarna tänker sig nämligen även att man ska kunna straffas för försök, förberedelse, stämpling och oaktsam medverkan till spioneriliknande gärningar.

Bourgeoisien försöker hindra uppkomsten av en svensk Manning, Assange eller Snowden. Vi får väl se om de lyckas…