[su_box title=”Bakgrund” style=”glass” box_color=”#e7e1e1″ title_color=”#ffffff”](På bilden ovan syns aktuell propaganda i indisk media som dock inte bemöts i just denna artikel). Communist Party of India (maoist) bildades 2004 genom en sammanslagning av två partier som utvecklade folkkrig (väpnad kamp enligt Maos teori) i Indien. Partiet har stort inflytande i östra Indien i vad som kallas den “röda korridoren”. CPI(maoist) utvecklar idag ett folkkrig i vilket de reser befolkningen i uppror mot den gamla indiska staten samtidigt som de bygger direktdemokratiska folkråd som ersätter den gamla staten. Utöver den väpnade kampen så är partiet aktivt i fackliga kamper och i alla möjliga rörelser för att försvara förtryckta grupper och minoriteter. Partiets kvinnorörelse sägs av vissa vara landets största. Mer info finns här.[/su_box]

För den som har följt indiska tidningar på nätet är det uppenbart att medierna allt mer används som direkta redskap för att slå mot CPI(maoist). För 6-7 år sedan fanns det ibland nyanserade artiklar om partiet även i de större tidningarna. Idag är det mer sällan och läsningen än mer än tidigare ett papegojande av desinformation som syftar till att skada partiet. I “En vädjan till rättighetsaktivister” beskriver partiet  problemet.

“Den psykologiska krigföringen har stor betydelse i de indiska härskande klassernas krig för att undertrycka den revolutionära rörelsen i landet. Negativ propaganda om den revolutionära rörelsen och försök att uppvigla folk mot den är en del av krigföringen. … Polisen utnyttjar i stor utsträckning sociala medier och har skapat förvirring vid många tillfällen. … . Låt oss ta några exempel.

Den 19 januari 2017 släppte medierna nyheten om att tre kvinnor dog av en mina som sprängdes i Ghodagaon i Narayanpur-distriktet i Chhattisgarh. Polisen spred omedelbart propaganda genom media vilken sa att maoisterna var ansvariga för detta. Den dåvarande polischefen i Bastar, Kalluri Prasad organiserade en demonstration med utsatta människor. Polisen fördömde händelsen och påstod att också rättighetsaktivister hotas av maoisterna. Allt detta hände i ljus hastighet. Det är olyckligt att en organisation som People’s Union for Civil Liberties (en känd rättighetsorganisation -red) också trodde på den här propagandan och fann att maoisterna hade olika fel. Vi är på inget sätt inblandade i olyckan. Faktum är att ingen mina sprängdes på den platsen. Polisens propaganda är något helt annat än vad som faktiskt hände. Fakta avslöjar följande. Efter att en polispatrull hade patrullerat i byns närhet hittade en kvinna en granathylsa i skogen. Det är vanligt att byborna att plockar upp hylsor som polisen lämnar efter sig. Kvinnan tog med hylsan hem och ovetande om vad skulle kunna hända slängde hon den åt sidan. Den exploderade och de som var nära blev skadade. Folket höll en panchayat (bydomstol) om händelsen och löste den. Partiet agerade inte tillräckligt snabbt och under tiden spreds oönskad propaganda.”

Polisen lägger ut minor och skyller på maoisterna

“Under de senaste två åren har polisen lagt landminor på olika ställen i den revolutionära rörelsens områden. När folket skadas av dessa anklagar polisen vårt parti. Låt oss se på annan cynisk propaganda från polisen.

Den 22 januari 2017 träffades drabbades Hirakund Express (en tåglinje -red) av en olycka i distriktet Vijayanagaram i Andhra Pradesh som gränsar till Chhattisgarh. Många passagerare dog och många andra skadades. När nyheterna om händelsen kom så spred den dåvarande polischefen i Bastar S.R.P. Kalluri omedelbart ut att maoisterna var inblandade i detta! Men polisen i Odisha konstaterade att maoisterna inte hade något med detta att göra”.

CPI(maoist) tar även upp ett exempel med en gammal staty som föll ner vilket polisen skyllde på maoisterna och arkeologer senare kunde konstatera att det hela hade naturliga förklaringar.

Lögnerna i indisk media får även spridning i Sverige där journalister upprepar den indiska polisens lögner. För ett antal år sedan fick vi läsa att indiska maoister sprängt en passagerarbuss. Vad vi inte fick veta var att den körde på en mina och att den var full med militärer och att de hade tvingat in civila personer i bussen som mänskliga sköldar. Den numera fängslade engelskläraren Saibaba berättar om detta här (längst ner sidan 2).

För övrigt. De härskande klasserna gör sitt bästa för att krossa revolutionen. Enligt indisk media så genomförs den största militära operationen någonsin mot maoisterna delstaten Maharashtra.