Barn som dödats i ett tidigare bombanfall.

Bara under en dag i december dödades 68 personer i två bombanfall  enligt en FN-koordinator i Jemen som fördömer kriget som “absurt och meningslöst”. Det första bombanfallet träffade en marknad i provinsen Taez och dödade 54 civila inklusive 8 barn och sårade 32 personer. Den andra flygbombningen skedde i provinsen Hodeidah och dödade 14 personer från samma familj.

Röda korset rapporterar att de befarar det största utbrottet av kolera i modera tid. Detta beroende på handelsblocken som leder till att det är bränslebrist vilket i sin tur leder till att vatten- och avloppssystemet slutat fungera i många städer.

Mer än 50 000 barn beräknas ha dött under året som en följd av saudiarabiens USA-stödda bomb- och handelskrig.

Som en klok man sa. Imperialismens na­tur kommer aldrig att förändras. Imperia­listerna kommer aldrig att lägga ifrån sig sina slaktarknivar. De kommer att fortsätta som de börjat till dess de går under.

[su_note]Bakgrund: Med hjälp av vapen och annat stöd från delar av armén som var lojala mot den tidigare presidenten Saleh kunde Houthi-rebellerna snabbt ta kontrollen över stora delar av Jemen 2015. Därefter angreps Jemen av Saudiarabien med stöd av USA som ger aktivt militärt understöd till saudierna. Medverkar i kriget gör också Egypten, Marocko, Jordanien, Sudan, Förenade arabemiraten, Kuwait, Qatar, Bahrain, Djibouti, Eritrea och Somalia. Bombningar inleddes i april 2015 bl.a. med hjälp av SAAB:s (Wallenbergs) stridsledningssystem Erieye. Den 23 oktober 2016 åkte Löfven till Saudiarabien på Wallenbergarnas uppdrag för att kunna sälja mer vapen. Huvudsakligen på grund av krigföringen är nu 21 miljoner människor — över 80% av befolkningen — i behov av akut nödjälp. Över 14 miljoner kämpar för att skaffa tillräckligt med mat. Ett av tre barn under fem år lider av svält. Tiotusentals har dött eller skadats av de dagliga bombningarna. Löfven-regeringen har inte fördömt angriparna utan likställer i praktiken båda sidor genom att tala om “krisen i Jemen” vilket är ett indirekt politiskt stöd till angriparna.[/su_note]