Med hänvisning till de wahhabiter som de själva har stött i Syrien och på andra håll så kräver G7 (USA, Storbritannien, Tyskland m.fl.) att internetföretag snabbt ska tvingas ta bort material från internet. Om de inte gör det så ska de enligt ett tyskt förslag få betala böter med 50 miljoner euro. Redan 2015 gick Facebook, Google, och Twitter med på att ta bort “hatpropaganda” i Tyskland inom 24 timmar.

I somras uppstod en kontrovers när Facebook började ta bort den kända bilden på flickan som skadats av napalm i Vietnam. Norges statsminister Erna Solberg fick höra om att bilden tagits bort på flera ställen och la själv upp bilden. En del uppfattade Facebooks agerande som ett slags försök att “sudda ut historien”.

Israels regering samarbetar med Facebook för att hantera politiska motståndare. Två ministrar från Israels regering träffade 2016 ledande Facebook-företrädare för att diskutera saken. Den israeliska regeringen vill tvinga Facebook m.fl. att ta bort innehåll som “uppmuntrar till våld”. De hävdade även att protester och motstånd under 2016 till stor del kunde skyllas på sociala medier. Samarbetet verkar bl.a. ha lett till att sju palestinska journalister har fått sina facebookkonton borttagna.

Facebook, Google, Microsoft, Twitter, och ADL har under hösten gått ut med att de har skapat ett särskilt centrum för att bekämpa “cyberhat” och “hatiska ideologier”. Google fick en del kritik under 2016 för att deras programmering underlättade för fascister att sprida sitt budskap. Diskussionen handlade om hur Googles algoritmer fungerar vid sökningar. Google rapporterade förra året att de har ändrat rankningen vid sökningar för att missgynna “förintelseförnekare”. En trotskistisk hemsida hävdade att deras internettrafik minskat med 70 procent efter förändringen.

För övrigt har Kanadas högsta domstol beslutat att Google inte får låta sökningar träffa upphovsskyddat material. I Kanada menar de att domen gäller över hela världen. I Sverige försöker staten tvinga operatörerna att hindra åtkomst av sidor med upphovsrättsskyddat material och förslag finns om att utländska spelsidor utan tillstånd ska blockeras.

En del större institutioner i Sverige har infört filter så att man inte kan komma in på vissa hemsidor. På Karolinska institutet kan man inte söka på “Cannabis” utan särskilt tillstånd (se under länken ovan). En nätanvändare skrev till oss för ett tag sedan att man inte kan komma in på denna sida (kommunisten.nu) från hans arbetsplats.

Kina är sedan länge ledande i censurligan. I Kinas rensas internet från innehåll som kan hota “den sociala stabiliteten”. Den härskande klassen i Indien och Iran har tagit steget fullt ut och stänger helt enkelt av sociala medier och/eller internet när det blir allt för oroligt. Sociala medier verkar ha utvecklats till något som härskarna kanske inte riktigt hade räknat med. Istället för att främst använda Facebook för att lägga ut material om privatlivet så använder t.ex. 96 procent av de palestinska facebookanvändarna främst Facebook för att läsa nyheter och enligt en annan undersökning så läser 2/3 av de vuxna amerikanerna nyheter via sociala medier. Det hade Trumps gäng koll på.