Den tionde maj bjöd Solna Stad in till möte för nyanlända som hotats av uppsägningar från sina boenden då deras tvåårskontrakt går ut under hösten. Kritiken från de boende var massiv, hundratals människor blir bostadslösa i ett slag men den moderatledda kommunledningen står fast vid sitt beslut.

Samma dag som Solna stad bjöd in till mötet hade uppsägningar gått ut till de boende och oron är nu mycket stor bland de som drabbas. Bsrn kommer behöva lämna sins skolor, vuxna behöver säga upp sig från sina nya jobb. Moderaterna pratar mycket om integration och att alla nyanlända ska börja jobba. Men i Solna rycker moderaterna under mattan för människor som just har börjat komma igång med livet i Sverige.

De boende i Solna har varit mycket aktiva och arrangerat flera demonstrationer utanför solna Stadshus. Deras krav har fått stort stöd bland boende i Solna och oppositionen i fullmäktige har ställt sig bakom de boendes krav.

Hur de boende nu kommer att agera är inte klart. Många boende som hamnat i samma situation i Stockholmsområdet har vägrat att flytta ur sina lägenheter och det har varit en framgångsrik kampmetod. Uppsägningarna har skickats – men kampen är långt ifrån slut och protesterna mot vräkningar sprider sig runt om i Stockholmsorådet.