Ett antal kända folkrörelseaktivister har arresterats under den senaste tiden i Indien bl.a. Varavara Rao, Sudha Bharadwaj, Vernon Gonsalves och Arun Ferreira.

En kampanj som “kräver omedelbar och ovillkorlig frisläppande av alla arresterade aktivister” pågår. Ett uttalande beskriver arresteringarna som en samordnad “strävan att trakassera och skada människorättsaktivister över hela landet för att skapa en känsla av skräck hos det demokratiskt sinnade folket i landet och måste ses som ett krig mot demokrati“.

Varavara Rao (född 3 november 1940) är en kommunist och en berömd poet, journalist, och litteraturkritiker från Telangana. Han har skrivit poesi sedan 1957. Han anses vara en av de bästa kännarna av litteratur på telegu. Han är även känd en känd talare och försvarare av CPI(maoist) och folkkriget som det leder. Han är en av grundarna till Viplava Rachayitala Sangahm (Revolutionary Writers ‘Association).

Sudha Bharadwaj är advokat och fackföreningsaktivist som som försvarat adivasi-samhällenas och andra marginaliserade gruppers rättigheter de senaste tre decennierna i Chhattisgarh. Sedan 1986 har hon arbetat med arbetarrörelsen i Chattisgarh. Sudha är också med i en organisation som heter Janhit som tar upp olagliga markförvärv och miljöfrågor. Sudha Bharadwaj har varit utsatt för trakasserier sedan den 18 juni när anklagelser riktades mot henne rörande “olaglig och terroristisk verksamhet”.

Vernon Gonsalves är en akademiker och författare som skriver om daliter och adivasis rättigheter, villkoren i fängelserna i Indien och fångarnas rättigheter. Han har också förespråkat slopande av den drakoniska s.k. “antiterrorlagstiftningen”.

Arun Ferreira är en Mumbai-baserad advokat och människorättsaktivist.

En annan känd och viktig fånge är professor GN Saibaba som har en mycket allvarlig situation i en isoleringscell. Han är funktionshindrad och har flera allvarliga hälsoproblem. Arundhati Roy berättar i videon nedan om Saibaba och hans situation.

Det finns en opinion i Indien som menar att situationen liknar ett outtalat undantagstillstånd där den härskande klassen med terror försöker tysta kritiker.